ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dansande tjuvar härjar i Göteborg

Tobias Andersson Åkerblom · 23 Maj 2014
Uppdaterad 24 Maj 2014

Ficktjuvsligorna som låtsas dansa och spela fotboll är tillbaka i stan – efter att ha varit helt försvunna i ett par månader. Under maj har fem till tio personer i veckan drabbats av dem, enligt polisen – och värst drabbas unga män på väg hem från krogen.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året slog ficktjuvsligorna som mest till mot tio till femton personer per kväll. Det var under Kulturkalaset, enligt Citypolisen. Genom att dansa och låtsas spela fotboll lyckas de stjäla uppmärksamheten – och dina värdesaker.

– Om jag håller dig i handen och hälsar så märker inte du att den andra handen är i din ficka, och de är duktiga på att få målsäganden att titta på speciella saker. De kanske gör något med handen eller lattjar med sina fötter, det är i syfte att få ner din blick på något som de vill att du ska titta på, säger polisen Fredrik Zetterberg.

Under mars och april var de borta – men nu är ligorna tillbaka på Göteborgs gator. Under maj har fem till tio personer drabbats – varje vecka. Värst utsatta är berusade unga män på väg hem från krogen.

– Går du ensam på väg hem från krogen och inte på de stora gatorna, på väg till spårvagnen och pendeltåg, det är då du ska tänka dig för, säger Fredrik Zetterberg.

Polisen vet i nuläget om en löst sammansatt grupp på fyra till sex personer som misstänks för brotten, men tror samtidigt att det finns fler. Det brukar vara killar mellan 16 och 25 år, enligt polisen, och personer som de känner igen från tidigare år dyker upp igen. Ligorna kommer under intensiva perioder och stjäl – sedan åker de vidare till andra städer i Sverige och Europa, enligt polisen. Den senaste tiden har de även blivit våldsamma – om offret försöker ta tillbaka sina värdesaker.

– De är glada och trevliga först, och sen blir det den här typen av rån när de blir upptäckta, säger Fredrik Zetterberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro