ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dansk rättegång: Hur långt får en journalist gå?

Stockholm TT · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Två journalister på dagstidningen Berlingske Tidende återgav hemliga uppgifter som sådde tvivel om regeringens grundval för beslutet att gå i krig mot Irak.

Nu åtalas tidningens ansvarige utgivare och de båda journalisterna för spridande av hemlig handling. De tre menar att saken har avgörande betydelse för pressens framtid i Danmark. -Det här påminner oss om varför vi egentligen är journalister. Det handlar om att skriva kritisk journalistik och stå fri gentemot makthavarna, säger Niels Lunde, ansvarig utgivare och chefredaktör. Journalisterna Michael Bjerre och Jesper Larsen beskrev under 2004 i flera artiklar den danska underrättelsetjänstens hotvärderingar, bland annat uppgifter om eventuella massförstörelsevapen i Irak före kriget. Rapporterna låg till grund för den danska regeringens beslut att delta i Irakkriget.

Den förre underrättelsemajoren Frank Grevil som överlämnade dokumenten dömdes för ett år sedan till sex månaders fängelse, en dom som sägs ha banat väg för åtalet mot journalisterna. Grevil ansåg att regeringen missbrukat och misstolkat underrättelsevärderingarna för att få med Danmark i Irakkriget.

De tre har fullt stöd från danska journalistförbundet som instämmer i att rättssaken är ett led i makthavarnas försök att strama åt och begränsa pressfriheten. -Vi är beredda att gå ända till människorättsdomstolen i Strasbourg, säger förbundsordföranden Mogens Blicher Bjerregård. Journalisternas advokater tror på ett frikännande. De har kallat in en imponerande samling vittnen; två tidigare utrikesministrar och flera kända danska och utländska publicister.

Fallet har likheter med den svenska IB-affären på 1970-talet, då bland andra Jan Guillou spionåtalades för att ha avslöjat den hemliga spionorganisationen IB.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro