ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dansk-svenskarna – krisens storvinnare

Kinga Lezanska Sjölin · 7 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Sofie Håkansson tjänade på att ta anställning i grannlandet.

Sofie Håkansson tjänade på att ta anställning i grannlandet.


klar

Artikellänk är kopierad

De drygt 20 000 svenskar som jobbar i Danmark har fått en kraftig löneförhöjning det senaste halvåret. Utan att behöva förhandla har den starka danska kronan gjort att deras lön är värd 16 procent mer i Sverige än för sex månader sedan.– Vi bara njuter när vi får lönebeskedet. Det är ett stort samtalsämne på tåget bland svenskar som pendlar till Danmark, säger Sofie Håkansson, projektkonsulent på Interreg i Köpenhamn.

För ett drygt halvår sedan flyttade Sofie från Halmstad till Malmö och tog jobb i Danmark. Under sin anställningstid har hennes månadslön ökat i värde med mer än 15 procent. – Jag och mina svenska kollegor får en del pikar av danskarna. De säger att vi är lyckliga svenskar just nu, säger hon.

Men Anders Olshov, VD på Öresundsinstitutet som är ett samhällsekonomiskt analysinstrument, säger att svenskar som får jobb i Danmark just nu ska tänka sig för.– Det finns en risk att arbetsgivaren utgår från dagens kurs och säger att lönen är mer än vad du skulle tjäna i Sverige. Jag tycker att man ska klara av en sänkning med 15 procent och ändå ha en bra lön, säger han.

För Sofie Håkansson innebär de extra tusenlapparna inte mer shopping. – Bonuspengarna som jag får i lön tack vare valutan har jag satt in på sparkontot, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Kinga Lezanska Sjölin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro