ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dansk tidning: Bildt blir utrikesminister

Metro · 6 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Bildt.
Carl Bildt.

SPEKULATIONER. Förre statsministern Carl Bildt pekas ut som utrikesminister i Fredrik Reinfeldts nya regering som presenteras i dag. Det är danska Jyllands-Posten som uppger att Bildt, som ledde den borgerliga regeringen 1991–94, fick erbjudandet direkt efter valsegern den 17 september. Han ska, efter lång betänketid, ha tackat ja.

Uppgiften kommer från ”en källa nära Carl Bildt”.Fredrik Reinfeldt konfronterades med uppgiften i direktsändning i SVT: s Aktuellt i går kväll, och ville då varken bekräfta eller dementera. – Det spekuleras så mycket, sa han.

Att Carl Bildt har den kompetens och erfarenhet som krävs för utrikesministerposten betvivlar få. Däremot har oro uttryckts för att han skulle komma att få en så stark ställning att Fredrik Reinfeldts auktoritet hotas. Carl Bildt själv har tidigare offentligt uttryckt tveksamhet till att som före detta statsminister ingå i en ny regering.

I dag presenteras den nya regeringen

• Statsminister Fredrik Reinfeldt lägger i dag fram sin regeringsförklaring för riksdagen. Samtidigt presenterar han den nya regeringen. • Statsministern utser ministrarna i regeringen och han bestämmer hur många de ska vara och vilka departement som ska inrättas. Det enda som regeringsformen kräver av en regerings organisation är att det finns ett regeringskansli. • Statsministern utser också vilka ministrar som blir departementschefer. Alla ministrar behöver inte vara departementschefer. • Nästa stora steg i regeringsutövningen sker den 16 oktober då budgeten presenteras.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro