ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Danska nationalklenoder återfunna

TT · 19 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen har hittat de danska nationalklenoderna, de så kallade Gallehushornen och en 9 000 år gammal bärnstensbjörn som natten till måndagen stals från en utställning i Jelling på Jylland i Danmark.

– Det är alldeles färskt och vi arbetar hårt hela natten. Därför har jag inga ytterligare kommentarer, sade polisinspektör Steen Edeling vid polisen på Sydjylland natten till onsdagen. Han ville inte svara på om man hittat ett halssmycket av guld som också stals eller om någon gripits.Enligt polisen inträffade stölden vid halvfemtiden natten till måndagen. En misstänkt bil sågs köra från området.Hornen förvarades i en monter som betraktades som Danmarks mest inbrottssäkra. Men tjuvarna lyckades spränga ett hål i montern och försvann med hornen som normalt finns på Nationalmuseet i Köpenhamn.Gallehushornen, eller Guldhornene som de kallas i Danmark, betraktas som nationalklenoder trots att originalen stals redan på 1800-talet och kopiorna gjordes i efterhand och inte ens är tillverkade av guld.Orginalhornen, ett långt och ett kort, antas vara från omkring år 400 efter Kristus. De hittades med 100 års mellanrum 1639 och 1734 i en åker nära Gallehus vid Mögeltönder på Jylland nära den tyska gränsen.1802 stals hornen från det danska Rigsarkivet av en skuldsatt guldsmed som smälte ner dem och gjorde smycken, falska mynt och skospännen av materialet.Polisen uppgav på en presskonferens på onsdagsförmiddagen att fyra personer, två män och två kvinnor, gripits. Två eller tre av dem väntas bli häktade. Guldhornen och björnen påträffades under en husrannsakan i Hovedgård i östra Jylland.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro