ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Danskar har byggt sin egen rymdfärja

Olle Agebro · 24 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Tycho Brahe med en docka designad av Kristian von Bengtson.

Tycho Brahe med en docka designad av Kristian von Bengtson. Foto: Thomas Pedersen


klar

Artikellänk är kopierad

Den 31 augusti lyfter Danmarks första rymdfarkost från en flytande plattform utanför Bornholm.

Projektet drivs av Kristian von Bengtson och Peter Madsen, två rymdentusiaster som färdigställt projektet helt utan statligt stöd genom att ägna all sin lediga tid åt projektet med sponsring från privatpersoner och företag.

Raketen som skickas upp i nästa vecka går under namnet HEAT1X Tycho Brahe och är en vidareutveckling av flera lyckade småskaliga rakettest. - Egentligen kan det sluta på tre sätt. Vi kraschar, vi lyckas uppnå överljudshastighet eller så kan vi inte lyfta över huvud taget på grund av vädret. Om vi kraschar, så hoppas jag att det blir en spektakulär krasch, säger Peter Madsen till den danska tidningen Politiken. Den första rymdfärden bemannas av en testdocka, men Madsen är hoppfull och tror att han själv kommer kunna resa till rymden redan inom några år.

Som en del i projektet har man även konstruerat en raketramp på en flytande plattform, samt en ubåt som ska kunna bogsera plattformen och raketen till avfyrningsplatsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Agebro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro