ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Danskar rasar över intimrakning

Anaïs González Cruz · 18 Maj 2011
Uppdaterad 18 Maj 2011
Vad är egentligen okej att göra i duschen?

Vad är egentligen okej att göra i duschen? Foto: Mats Andersson / SCANPIX


Var går gränsen för vad man egentligen får göra i ett offentligt duschrum? I Sverige är reglerna något luddiga – men inte i Danmark.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera danska gymkedjor har nu infört ett förbud mot rakning i duschrummen efter klagomål från upprörda gäster. Bovarna är oftast personer i åldrarna 17-25, som inte drar sig för att renraka vare sig ben eller kön.

– Många känner sig kränkta. De tycker att det är väldigt olämpligt och att rakning är något som ska utföras privat i hemmet, säger Thomas Arentsen från danska Fitness, enligt den danska tidningen 24timer.

Förbudet gäller dock bara rakning av ben, armhålor och bröstkorg, eftersom detta förekommer oftast.

– De tycker att det är obehagligt att se och att det är ohygieniskt. Det är mest kvinnor som klagar, säger en receptionist på Fitness i Köpenhamn till 24timer.

Men vilka regler gäller egentligen i duschrummen här i Sverige? Metro.se ringde runt för att kolla vilken policy som gäller – och vad som är okej att göra i duschen. 

Det visar sig att den främsta regeln på de flesta inrättningar gäller tvättning och tvagning innan användning av bassäng eller bastu. När det gäller intimrakning är reglerna något luddigare, även om det inte är något som uppskattas.

– Man ska duscha och tvätta sig utan badkläder innan man använder bastu eller bassäng, men vi har inga regler om att man inte får utföra personlig hygien som rakning eller liknande, även om vi inte rekommenderar det. Det vill vi inte att man ska göra, säger Jonas Bång, anläggningschef på Högdalens sim- och idrottshall.

Dock verkar svenskarna vara relativt skötsamma. Klagomål på intimrakning i duscharna är nämligen inte särskilt vanligt. – Det händer ibland att vi får någon synpunkt på det, men det är inte så många klagomål, tillägger Bång för Metro.seSkulle du kunna raka bringan i ett offentligt duschrum?

– Nej det skulle jag inte, för mig är det lite för intimt, säger Bång. Inte heller hos Friskis & Svettis finns några precisa regler för var gränsen egentligen går. Men Anna Iwarsson, generalsekreterare för Friskis & Svettis, menar att det handlar om vett och etikett. – Vi har inga specifika duschregler på det viset, vi är en medlemsförening och har så kallade medlemstrivselregler.  Vi vill att alla ska trivas och att man tänker till lite grann när man kommer hit. Att man är en schysst medlemskompis helt enkelt, säger Iwarsson och fortsätter: – Det finns vissa saker som en del skulle tycka att man nog ska sköta hemma i sin egen dusch. Det är ett allmänt utrymme och det handlar om att man ska tvätta sig efter träningen enbart och inget annat. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anaïs González Cruz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro