ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Danskarna som löser mord i SVT

Emma Björkman · 9 Okt 2011
Uppdaterad 9 Okt 2011
I ”Den som dräper” spelar Laura Bach kriminalpolisen Katrine Reis Jensen och Jakob Cedergren spelar profileraren Thomas Schaeffer.

I ”Den som dräper” spelar Laura Bach kriminalpolisen Katrine Reis Jensen och Jakob Cedergren spelar profileraren Thomas Schaeffer. Foto: Klara Leo


Svensk-danska Jakob Cedergren och danska Laura Bach löser mordfall i Den som dräper”. Nu har succéserien från Danmark premiär på TV 4. Metro ställde de två mot väggen.

klar

Artikellänk är kopierad

Vilka är era rollfigurers styrkor?

Jakob Cedergren: Thomas är en forskare, en vetenskapsman, som kommer in med en annan blick på det som händer. Det finns riktigt rolig forskning kring det en profilerare gör. Man kan säga att Thomas är som Leif GW Persson. 

Laura Bach: Katrines inre styrka är hennes styrka. Hon har fått ta hand om sig själv länge och det som driver henne är en enorm kraft att skipa rättvisa.

Varför är danskarna så bra på kriminalserier?

JC: En förklaring jag hört är att på 90-talet började regissörer från filmskolan att göra kriminalserier och deras filmiska berättarspråk gav serierna ett ryck. Sedan kanske det är så att när något går bra fortsätter det att gå bra av sig själv.

LB: Alla säger det, själv hade jag inte hört det förrän jag åkte på promotionturné för ”Den som dräper”. Kanske är det för att Danmark har en tradition av att göra bra serier med bra skådespelare och bra manusförfattare?

Vilken är din favoritserie i genren?

JC: Jag gillar Robert Downey Jr. i ”Sherlock Holmes” men ofta tycker jag att rollfigurerna liknar varandra. Katrine (Laura Bach) är en typ man känner igen, den ensamma kvinnan, lite som Helen Mirrens roll i ”I mördarens spår”.

LB: När jag får en chans att se på tv gillar jag att titta på crime, till exempel gillar jag ”Beck” och ”The Wire”.

Har du någon favoritdeckare?

JC: Jag läser det så sällan, jag läser andra typer av böcker. Haruki Murakami tycker jag är fantastisk. LB:  Jag har läst alla Liza Marklunds böcker översatta till danska. Jag gillar Annika, hon är en hardcore reporter som är så stark.

Skulle du vilja ha samma yrke som i ”Den som dräper” på riktigt?

JC: Nej, jag är glad för det yrket jag har. Jag tycker att profilering är en fascinerade vetenskap som är rolig att researcha men jag har redan haft det  yrket på tv.

LB: Inte alls, att vara kriminalpolis är ett extremt hårt jobb som kräver både fysisk och psykisk styrka där din uppgift är beskydda andra. Jag vill inte ha det ansvaret.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro