ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Danske Vilks-terroristen har blivit IS affischnamn

Joel Linde/TT · 29 Jul 2015
Uppdaterad 29 Jul 2015
Odaterat foto av Omar Abdel Hamid el-Hussein.

Odaterat foto av Omar Abdel Hamid el-Hussein. Foto: Polisen Danmark


Omar Abdel Hamid el-Hussein, mannen som i februari sköt mot bland annat kulturhuset i Köpenhamn, hyllas som hjälte och visas upp i IS egen tidskrift.

klar

Artikellänk är kopierad

Vilks-terroristen från Köpenhamn i vintras har blivit ett av Islamiska statens affischnamn. Omar Abdel Hamid el-Hussein är en av flera terrorister i Europa som framhålls som goda exempel i jihadistorganisationens propagandatidning Dabiq.

El-Hussein avlossade i februari skott mot bland annat ett kulturhus i Köpenhamn där den kontroversielle svenske konstnären Lars Vilks framträdde. Vilks klarade sig oskadd, men två personer dödades.

Terrorresor till IS betalas med lån

I senaste numret av IS tidskrift Dabiq avbildas el-Hussein tillsammans med en rad andra som har legat bakom angrepp mot mål i västvärlden de senaste åren. Syftet är att värva islamister till terrordåd. Om gärningsmännen verkligen haft anknytning till IS verkar inte spela någon roll.

Terroristjakt efter dåd mot Vilks

- De är kända för att ta åt sig äran för allt, oavsett om det har funnits någon länk eller kommunikation före attentaten, säger Thomas Hegghammer, forskare vid norska Forsvarets Forskningsinstitutt, till tidningen Berlingske Tidende.

Som exempel nämner han dåden i Paris i januari, som al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap) tagit på sig.

Hur går det för världens islamister?

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro