ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Danskt stöd ökar Sveriges ESS-chans

Mia Odeh · 22 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Danmark valt att stödja Sverige i kampen om att få forsknigsanläggningen ESS genom att förhandla om ett gemensamt värdskap. Tillsammans med klimatneutral energiförsörjning har det ökat Sveriges chamser att få den kraftiga neutronkanonen till norden.

Anläggningen ESS, European Spallation Source, ska bedriva avancerad forskning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Sverige och Lund är en av tre kandidater som tävlar om värdskapet. Om värdskapet går till Sverige kommer ESS att uppföras i Lund och fungera som ett nav i Europas neutronforskning. För att ytterligare öka på chanserna att få anläggningen till södra Sverige har ESS skandinaviska avdelning nu i dagarna skrivit en avsiktsförklaring tillsammans med elbolagen Skånska Energi och Energilösningar för att göra elförsörjningen till anläggningen  klimatneutral, det vill säga att anläggningen ska kunna drivas utan någon skadlig inverkan på miljön.– Det här är en kapplöpning. Det land som bygger allianser, sluter avtal och visar att det har den finansiering som krävs kommer få bygga ESS, säger Marianne Ekdahl, informationsansvarig på ESS svenska förening.Sverige har erbjudit att bistå med 30 procent av den planerade byggkostnaden av ESS på 13 miljarder kronor, ungefär 330 miljoner kronor. Förutom Sverige tävlar Baskien och Ungern om värdskapet. En vinnare ska utses innan året är slut.– De andra kandidaterna har inlett ett samarbete med varandra för att bättra på sina chanser, det kan tolkas som ett tecken på att de inte tror att de kan vinna mot Lund var och en för sig, säger Marianne Ekdahl.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro