ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Där vänner är viktigare än maten

Jonas Cramby · 4 Maj 2013
Uppdaterad 7 Dec 2016
Där vänner är viktigare än maten Le Relais de la Gare ska vara som en fransk bistro på 1960-talet.

Där vänner är viktigare än maten Le Relais de la Gare ska vara som en fransk bistro på 1960-talet. Foto: Lotta Bergseth


En klassisk fransk bistro med en rätt och en sås. Så beskriver Le Relais de la Gare sig själv. Cramby är nyfiken … men blir lite besviken.

klar

Artikellänk är kopierad

Le Relais de La Gare. Vasagatan 38. En rätt, en sås på ny fransk bistro (av gammalt snitt)
Le Relais de La Gare. Vasagatan 38. En rätt, en sås på ny fransk bistro (av gammalt snitt)

Rakt över T-Centralen har det öppnat ett ställe som säger sig vara en ”hommage till den lilla enkla krogen från förr. En klassisk fransk bistro med en rätt. Och en sås. Så som det var 1967”.Nu har jag inte hundra procent koll på exakt hur den franska krogkulturen såg ut just 1967 men konceptet gör mig i alla fall väldigt nyfiken: för om en krog, förutom en överdådig dessertlista, bara har en enda rätt på sin meny så måste ju det betyda att personalen haft tid att göra den rätten till något alldeles extra, eller hur? Och om den rätten till på köpet är något så enkelt som en köttbit med pompa och sås så borde vi väl ha rent sublima grejer att vänta oss?Tyvärr inte. La Gares köttbit med pompa och sås visar sig nämligen vara, inte direkt dålig, utan mer … vanlig.Så vad är då felet? Trots att restaurangen säger sig vara ”Un hommage à L’Entrecôte” så är det till att börja med utskuren biff (plus fisk och kyckling) som erbjuds vid vårt besök. Vi beställer biffen medium rare respektive medium men får dem båda ganska så well done. Vilket ju alltid är trist men med tanke på att vi är de enda gästerna i lokalen så måste väl det nästan räknas som nonchalant?

Potatisen, som sägs vara pommes allumettes (friterad potatis i tändsticksstorlek) visar sig också vara helt vanliga pommes och dotterns fisk kommer in alldeles för överstekt – vilket hon visserligen älskar eftersom hon är ett barn och barn inte har någon smak. Salladen är det dock inget fel på liksom La Gares signatursås som skulle kunna beskrivas som en vattnigare och örtigare bearnaise – men den är fortfarande inte så smaskig att man behöver komma tillbaka för mer. Desserterna är bättre. Tarte tatinen smakar bra, chokladfondanten är krämig och bara det att de har den fantasiska, klassiskt franska skapelsen baba au rhum på menyn är värt en analog tummen upp. Tummen upp!

Kort sagt kan man säga att om La Gares ambition är att efterlikna en sådan sorts fransk krog där ”vännerna är viktigare än maten och där samtalet väcker större uppmärksamhet än vinlistan” så har de lyckats.Det här är nämligen exakt som en av de där restaurangerna som man alltid hamnar på när man är alldeles ny i en främmande fransk stad och kisande kommer ut från tågstationen, pekar på närmaste krog och säger ”det här ser väl bra ut?” – och två timmar senare går ut ifrån lite småbesviken.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro