ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför älskar vi våra kändisar när de dör

Ingrid Arinell · 17 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I somras var Michael Jackson på allas läppar. Nu handlar blogginläggen om Patrick Swayze och SVT stuvar om i tablån för att visa "Dirty Dancing". Därför älskar vi kändisarna mer när de dör.

Michael Jacksons död gav skjuts åt skivförsäljningen. På Sergels torg hyllades popkungen av danskollektivet Bounce och youtubeklippet har sett av över tre miljoner. 
Dagen efter Swayzes bortgång handlade de fem mest sökta google-termerna om kultfilmen "Dirty Dancing" och skådespelaren.
Vad får oss att plötsligt plocka fram ”Dangerous” ur skivsamlingen och kolla på gamla åttitalsrullar igen?


Alla intima detaljer vi får veta om kändisars liv kan ge en upplevelse av att vi faktiskt känner personen. Det menar Michael Rübsamen, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap:– Du formar en relation som nästan påminner om den du har med någon du umgås med.Enligt Rübsamen kan kändisarnas liv liknas vid ett pågående drama. Deras motgångar, comebacks eller Askungesagor håller vårt intresse vid liv. När Patrick Swayze insjuknad i cancer skapades flera ”get well-grupper på facebook”.

Först när kändisen dör finns det utrymme för nostalgi, då dammar vi av gamla VHS och pratar minnen.– När storyn fortfarande pågår blir det inte intressant att titta bakåt. Men när den är avslutad kan man gå tillbaka och titta på guldkornen, säger Michael Rübsamen.

Varför slätar man över dåliga rykten och pratar väl om den som gått bort?
– Det finns olika faser som är ganska klassiska, även när en nära person gått bort. Först går chockfasen: man vill inte tala illa om de döda. Men när man får en viss distans kan man börja minnas de mindre smickrande sakerna.

Vissa musiker, som Eva Cassidy och Nick Drake, blir kända först när de är döda. Varför?– Det där är jätteintressant och jag kan inte förklara det, bara spekulera kring att det finns någon form av rocknrollromantik att bygga en karriär på. Cyniskt sagt kan det vara ett bra karriärdrag att dö. Ingen vet vad Jimi Hendrix hade producerat efter sin död, nu fick vi bara de bra grejerna och det passar bra in i rocknrollmyten.

DE HYLLAS OCKSÅ MEST EFTER DE GÅTT BORT – KLICKA FÖR STÖRRE BILD
DE HYLLAS OCKSÅ MEST EFTER DE GÅTT BORT – KLICKA FÖR STÖRRE BILD
klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro