ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför används Sverige som skräckpropaganda

Natalie Demirian/FilipHäggberg · 20 Feb 2017
Uppdaterad 20 Feb 2017
Donald Trump tar upp Sverige som skräckpropaganda.

Donald Trump tar upp Sverige som skräckpropaganda. Foto: TT/Montage


Donald Trumps uttalande om Sverige väckte stor uppmärksamhet. USA:s president använde Sverige som ett skräckexempel när det kommer till integration och invandring. Det är inte första gången det händer. Metro reder ut varför just Sverige används som skräckpropaganda.

klar

Artikellänk är kopierad

När Donald Trump i ett tal i helgen sa ”Se vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det?” i samband med att han räknade upp terrordåd som skett i Europa väckte det en stor uppmärksamhet och förvirring kring vad han syftade på ska ha hänt i Sverige.

Senare visade det sig att han syftade på ett tv-inslag från den konservativa tv-kanalen Fox News som handlade om invandring i Sverige. Och det är inte första gången som USA:s president använder Sverige som exempel. Förra året menade han att folk i Sverige ”måste försvara sig i grupper” mot invandrare, när det i själva verket handlade om en händelse där personer med utländsk bakgrund blev attackerade.

Och det är inte bara Trump som tar upp Sverige som exempel. Daily Mail skrev till exempel ett reportage om hur Sverige håller på att förfalla på grund av invandrare och förra året spreds en falsk nyhet om att Sverige förbjuder julbelysning för att muslimer inte ska bli upprörda.

Så, varför används just Sverige upp som exempel?

– Det är ganska vanligt, och det är inte bara Trump som gör det, det är även vanligt bland konservativa politiska krafter i andra delar av Europa. Inte minst i Östeuropa men också i Tyskland till exempel. För de politiska aktörerna som vill begränsa invandring så ingår det i deras politiska ideologi och handling att sprida oro genom att då säga att ”titta, Sverige är ett fungerande land med en väldigt stark demokrati och välfärd, och nu kommer invandrade och förstör detta”, säger Andrea Spehar, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Hon säger att sådana påståenden ofta bygger på väldigt bristfällig fakta.

– Det är en del av den populistiska retoriken att skrämma människor och väljarna och motivera varför invandring inte ingår i ens egen plan. Sverige är ett av de länder i Europa som de senaste 20 åren har tagit emot flest flyktingar i förhållande till landets storlek och invånartal.

Andrea Spehar säger att problem med segregerade områden, ojämlikhet i invandrargrupper och arbetslöshet är utmaningar som finns i många andra länder.

– Sverige är inte på något sätt unikt vad gäller den typen av utmaningar. Sverige i världen ses som ett väldigt ordnat land utan några turbulenta politiska problem och nu tas då vissa aspekter av integrationspolitiska utmaningar fram som något som hotar och som Sverige inte klarar av. Men bilden är mycket mer komplicerad än vad den här politiska retoriken är.

Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet, har samma teori.

– Sverige är utomlands känt som en välfungerande världfärdsstat och betraktas som ett väldigt lugnt land. Det, i kombination med att Sverige tagit emot mycket flyktingar, gör Sverige till en måltavla för personer som vill måla upp invandring som orsak till problem. Trump sa till exempel i sitt tal ”Även i Sverige”, och det kan man tolka som att han menar att ”till och med i Sverige, som är så välfungerande” kan invandring skapa problem.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian/FilipHäggberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro