ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Därför är 79 000 av rösterna i valet ogiltiga

Filip Joelsson · 10 Sep 2018
Uppdaterad 11 Sep 2018

6,3 miljoner svenskar röstade i riksdagsvalet i söndags, enligt siffror får Valmyndigheten. Drygt 79 000 av rösterna har dock ogiltigförklarats. Vad innebär det? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Valdeltagandet var högt vid årets val, enligt Valmyndighetens preliminära valresultat. 84,4 procent av de röstberättigade svenskarna deltog – drygt 6,32 miljoner, till antalet.

Tittar man närmare på siffrorna från Valmyndighetens preliminära valresultat kan man notera att 79 188 av rösterna i riksdagsvalet räknas som ”ogiltiga”, och har alltså inte tilldelats något specifikt parti.

Orsakerna till detta är i huvudsak tre.

1. Partiet går inte att rösta på

3 948 personer har röstat på partier som inte ens angett att de ställer upp i riksdagsvalet.

2.Man har röstat blankt

Här finns majoriteten av de ”ogiltiga” rösterna. 50 770 personer har helt enkelt valt att gå till vallokalerna och rösta med tomt papper, i stället för att inte rösta alls. Även dessa faller inom kategorin ”ogiltiga” hos valmyndigheten.

3. Slarv

En stor andel av de ogiltiga rösterna faller inom kategorin ”övrigt” hos valmyndigheten. Här finns 24 470 röster som av olika anledningar inte gått att kontrollera.

Enligt valmyndigheten själva kan det till exempel handla om att någon lagt valsedlar för två olika partier i samma kuvert eller att en handskriven röst är svår att tyda. Vid sådana fall har valmottagarna i vallokalerna order om att inte försöka tyda rösterna på plats, utan de skickas i stället vidare till den slutgiltiga sammanräkningen hos länsstyrelsen.

Mängden ogiltiga röster kan därför komma att ändras när det slutgiltiga valresultatet presenteras senare i veckan, enligt valmyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro