ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är årets EU-val det viktigaste hittills

Oskar Brusén · 26 Apr 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Den 26 maj går svenskarna till vallokalerna för att rösta till EU-parlamentet. Enligt många experter ser årets EU-val ut att bli det viktigaste hittills.

klar

Artikellänk är kopierad

Krafter inom EU hotar EU

Inför årets EU-val är det flera EU-fientliga partier som kampanjar för att påverka EU inifrån. Det rör sig om partier som tidigare velat lämna unionen, men som inför årets val istället vill sitta med i parlamentet.

Dessutom har EU problem med vissa av sina medlemsländer. Det handlar om länder som utmanat en del av EU:s grundläggande principer.

Bland de mer kända fallen finns Polen och en kontroversiell lagändring som landet ville införa. Förslaget innebar att man ville ändra pensionsåldern för domarna i landets högsta domstol, något som gick emot EU:s grundläggande principer. Lagen drogs tillbaka efter att den tagits upp i EU-domstolen.

Krafter utanför EU hotar EU

EU möter även motstånd utanför unionens gränser. Årets val väntas utsättas för olika typer av påverkansförsök, och man varnar för att det finns trollfabriker som jobbar aktivt med syfte att ge en mer negativ bild av EU.

Dessutom ser flera världsledare positivt på ett försvagat EU. En av dessa är USA:s president Donald Trump som tidigare uttalat sig om EU som en fiende.

Brexit och EU

Årets EU-val infaller mitt under ett pågående Brexit, och läget är minst sagt spänt. Det finns många frågetecken kring vilken väg EU kommer ta efter britternas uttåg och hur Brexit kommer påverka medlemsländerna.

Källa: Europaparlamentets kontor i Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Oskar Brusén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro