ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är deras utsläpp näst intill gratis

Frida Sundkvist · 23 Mar 2013
Uppdaterad 23 Mar 2013
Därför är deras utsläpp näst intill gratis Cementas fabrik i Slite på Gotland. En av de fabriker som släpper ut mest i Sverige.

Därför är deras utsläpp näst intill gratis Cementas fabrik i Slite på Gotland. En av de fabriker som släpper ut mest i Sverige. Foto: Cementa


Ton av utsläpp. Den värsta fabriken i Sverige släpper ut 2,2 miljoner ton koldioxid per år. Men jämfört med Vattenfalls största kolkraftverk i Tyskland är det bara en droppe i havet.

klar

Artikellänk är kopierad

Europas fabriker betalar för varje ton koldioxid de släpper ut. Den som effektiviserat och släpper ut mindre än konkurrenterna betalar också mindre – medan andra som inte minskat sina utsläpp alls betalar mer. Vattenfall hör till den senare gruppen. 

Under 2011 släppte Vattenfall ut 89 miljoner ton koldioxid, främst från sina många kolkraftverk i Tyskland och Holland. Men de senaste åren har Vattenfalls miljötänk börjat röra på sig. 

Fram till 2020 ska Vattenfall minska utsläppen till 65 miljoner ton. Men det är lång väg kvar. Under 2011 släppte energiproducenten ut 89 miljoner ton och Vattenfalls största kolkraftverk, tyska Jänschwälde, stod för 24 miljoner ton koldioxid. 

För att lyckas med målet kan flera av Vattenfalls kolkraftverk komma att säljas. Men ingen köpare har ännu nappat.

– Det är bara sju år kvar så det kan komma försäljningar eller att man helt enkelt stänger kolkraftverk och lägger dem i malpåse, säger Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall. 

Även stålindustrin släpper ut mycket koldioxid. Upp emot 5 procent av världens totala utsläpp kommer från just ståltillverkning. 

Förra året släppte svenska SSAB:s stålfabriker ut 4,4 miljoner ton koldioxid. Inte nog med att det gör SSAB till den värsta utsläppsboven på svensk mark, företaget har dessutom släppt ut växthusgaser i stort sett gratis.

2011 sålde SSAB utsläppsrätter, som företaget fått gratis, för 275 miljoner kronor. SSAB:s fabriker minskade sina utsläpp med 1,4 miljoner ton under 2012. 

– Vi producerade mindre och gick ned i utsläpp av den anledningen, säger SSAB:s kommunikationschef Maria Långberg.

Prisraset på utsläppsrätter gör att det är nästan gratis för fabriker att släppa ut koldioxid. 

Tanken var god. Ett system som belönar den som satsar på att minska sina utsläpp – och som straffar den som vägrar. Men så blev det aldrig. För varje ton koldioxid som Europas fabriker släpper ut ska de betala med en utsläppsrätt. Priset skulle ligga minst runt 300 kronor per ton. Men det finns för många utsläppsrätter och priset är i dag i dag nere på 30 kronor per ton.

– Man tror att det även kommer finnas kvar ett överskott fram till 2020, om man inte vidtar några åtgärder, säger Viktor Jonsson på Naturvårdsverket. 

Anledningen till de låga priserna är att den ekonomiska krisen stängde många fabriker. En följd blev att priset på utsläppsrätter rasade. För den som fortsatt släppte ut miljontals ton koldioxid blev det näst intill gratis.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro