ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är det aldrig okej att felköna

Metro · 26 Apr 2016
Uppdaterad 26 Apr 2016
Vår könsidentitet behöver inte stämma överens med det kön någon annan avgjorde att vi hade när vi föddes. ”Så lyssna, fråga, var ödmjuk och framför allt: Respektera”, skriver Jon-Alexander Henriksson.

Vår könsidentitet behöver inte stämma överens med det kön någon annan avgjorde att vi hade när vi föddes. ”Så lyssna, fråga, var ödmjuk och framför allt: Respektera”, skriver Jon-Alexander Henriksson. Foto: Privat/All Over Press


Förra veckan felkönade Metro ickebinära Freja, 18, i en artikel och skrev hon” på två ställen i stället för ”hen”. Helt oacceptabelt, menar Jon-Alexander Henriksson. ”Det gör ont att bli felkönad”, skriver hen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag jublade när jag läste ordet ickebinär i Metro förra veckan. Äntligen fick även vi vara en del av vardagen och visa att vi finns!

Det var en artikel som handlade om Freja, som i egenskap av ickebinär pratade om vikten av att få bli rättkönad – att bli bemött på ett sätt som motsvarar ens könsidentitet, till exempel användande av rätt pronomen. Intill samma artikel där hen beskrev hur viktigt det är för hens välmående att bli rättkönad, blev hen själv felkönad av Metro. Det är så klart oacceptabelt.

►LÄS MER: Freja, 18, är ickebinär: ”Strukturerna dödar transpersoner”

Många transpersoner får dagligen uppleva att bli felkönade, ofta när det gäller pronomen. Det gör ont att bli felkönad, att bli placerad i ett fack en inte känner att en tillhör. Det har jag själv erfarenheter av som en ickebinär transperson som föredrar hen som pronomen. Det får mig att känna att folk inte ser mig, att de pratar om någon helt annan eller att de ignorerar min rätt att få bli respekterad och må bra. Särskilt när de behandlar mig enligt en könsroll som jag inte passar in i. En tredjedel av alla i Sverige som är trans har problem med självmordstankar och det är fruktansvärt.

Om någon felkönar ett husdjur eller en bebis så rättas de och anpassar sedan sitt språk utan att ifrågasätta – för att visa respekt. Samma respekt ska visas mot andra också. Anta ingenting! Fråga vilket pronomen någon föredrar, oavsett hur ni tolkar dess könsuttryck eller namn. Vi är alla olika, ickebinär eller inte! Könsuttryck har ingenting att göra med hur någon vill bli bemött och namn är könsneutrala enligt svensk lag. Försök att gå in utan förutfattade meningar när ni kommer i kontakt med en ny människa så behandlar ni den mer respektfullt.

►LÄS MER: Transpersoner mer utsatta för psykisk ohälsa

Det är svårt och ovant i början, men precis som med mycket annat är det en vanesak. Jag blir glad varje gång alla i ett sällskap har en pronomenrunda, skriver vilket pronomen de föredrar på en namnlapp eller frågar varandra hur de föredrar att bli benämnda när de hälsar för första gången. Då sticker jag inte ut längre, det blir allmänt accepterat att jag finns.

I Sverige är ickebinär ett relativt nytt ord och könsneutrala pronomen har fått möta mycket motstånd, men i andra samhällen är det redan accepterat. Länder som Thailand och Indien har länge haft ord för de som tillhör något annat kön än man eller kvinna och även i Tyskland finns det idag tre juridiska kön.

Det är skillnad på kön och könsorgan. Det är skillnad på vad en har och vad en är. Jag är inte min kropp även om jag har den. Ingen vet så bra om vad en person har för kön som personen själv. Så lyssna, fråga, var ödmjuk och framför allt: Respektera. Att vara trans innebär att inte tillhöra det kön som någon annan avgjorde att vi hade när vi föddes. Ingen väljer frivilligt en identitet där en hatas, hotas, förtrycks och ignoreras för den en är. Låt oss få leva i trygghet, så kommer fler att våga öppna upp sig och visa att ickebinära finns överallt och att det inte är någonting konstigt. Det kommer alla att må bättre av.

Jon-Alexander Henriksson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro