ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är det bra att rodna

Jenny Sköld · 30 Sep 2011
Uppdaterad 17 Feb 2017
Vanlig gest för den som rodnar: Att skyla ansiktet med händerna.

Vanlig gest för den som rodnar: Att skyla ansiktet med händerna.


klar

Artikellänk är kopierad

Har du problem med röda fläckar som dyker upp på halsen vid pinsamma tillfällen? Hettar det i kinderna när du ska hålla ett föredrag? Bra! Då betraktas du som en person som man kan lita på.

Det är åtminstone slutsatsen sociologiforskare vid universitetet i Kalifornien kunnat dra, efter att deras studiedeltagare utsatts för olika sociala experiment, skriver Livescience.com.

– En person som rodnar signalerar att man är en person som kan bli betrodd. Deta är en del av ett socialt klister som främjar tillit och samarbete i det dagliga livet, säger en av forskarna bakom studien, Robb Willer, i ett uttalande.

Ett av de sociala experimenten deltagarna utsattes för var att en man, som egentligen var skådespelare, visade sig antingen generad eller bara glädje efter ett besked om att han fått alla rätt på ett test.

Den grupp som såg mannen bli generad när han fick informationen visade senare större förtroende för honom, en den grupp som sett den glada, ogenerade reaktionen.

Det vanligaste tecknet på genans var enligt studien att vända huvudet snett nedåt och samtidigt göra en grimas.

Människor som lätt blir generade är också mer lojala mot sin partner. De visar en högre grad av monogami än sina mer otvungna medmänniskor.

Studien publiceras i septemberutgåvan av Journal of Personality and Social Psychology.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro