ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är det bra för unga att lägga sig tidigt om kvällarna

Johan Wikén · 5 Feb 2016
Uppdaterad 8 Dec 2016
Enligt forskaren är det optimalt att lägga sig 22 för ungdomar.

Enligt forskaren är det optimalt att lägga sig 22 för ungdomar. Foto: Alamy


Tusentals norska gymnasieelever fick svara på när de går och lägger sig om kvällarna. Sambandet var tydligt: de som sover mer presterar också bättre i skolan, rapporterar Aftenposten.

klar

Artikellänk är kopierad

8 000 gymnasieungdomar deltog i den norska studien. Det var tydligt att de som sov fler timmar presterade bättre i skolan, enligt Aftenposten. De som presterade högst gick och la sig mellan 22 och 23.

LÄS MER: Läkaren: Därför ska du sova naken

Forskaren Mari Hysing på Uni Research Helse menar att ungdomar är i behov av åtta-nio timmars sömn och bör lägga sig runt klockan 22 på vardagar.

– God sömn är en investering i folkhälsan, säger hon till Aftenposten.

Forskning har visat att den genomsnittliga tiden när norska ungdomar lägger sig är 23.18 på vardagar och 01.13 på helger.

– Kraftigt förskjuten dygnsrytm på helgerna är ohälsosamt. Om ungdomar i stället skulle lägga sig lite tidigare på veckodagarna än vad de gör i dag och halverade den förskjutna dygnsrytmen ned till två timmar på helgerna så tror jag det skulle vara till stor hjälp, säger Mari Hysing till Aftenposten.

►LÄS MER: Det här är den bästa kudden för en god nattsömn

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro