ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är det inte konstigt att Trump syns överallt i ditt nyhetsflöde

Linnea Gustafson · 14 Feb 2017
Uppdaterad 14 Feb 2017
Många undrar hur länge Donald Trump kommer dominera nyhetsflödet. Frida Stranne, statsvetare och Marie Grusell, medieforskare.

Många undrar hur länge Donald Trump kommer dominera nyhetsflödet. Frida Stranne, statsvetare och Marie Grusell, medieforskare. Foto: KEVIN LAMARQUE/TT


Är du trött på rapporteringen om Donald Trump? Svenska medier har sedan starten på Donald Trumps valkampanj rapporterat flitigt om den nya presidenten som ständigt väcker starka känslor. Och många läsare drar en trött suck när han dyker upp i det dagliga nyhetsflödet. Metro reder ut varför vi fortfarande ska bry oss.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet, har den nya presidenten ett stort nyhetsvärde även i svenska medier.

– Han är en av världens mäktigaste personer och hur han sköter sitt ämbete har naturligtvis nyhetsvärde. Men det är ett problem att man koncentrerar sig så mycket på hans egen twitterkanal. Jag tror inte det är bra med något som liknar en twitterdemokrati, en politisk ledare gör bäst i att inte ha ett twitterkonto, säger Marie Grusell.

LÄS MER: 8 saker Donald Trump gjort sedan valet

Frida Stranne, statsvetare och USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, ser dock ingen anledning till att journalister bör undvika att berätta om vad som förmedlas genom presidentens twitterkonto.

– Eftersom han är den första politiker som använder det som sitt främsta kommunikationsmedel blir det väldigt svårt att inte spegla det. Oavsett vad man tycker om det. Samtidigt finns risken i att man bidrar till förenklingar. Det är ett helt nytt sätt att driva politik på, och även något nytt för journalister att förhålla sig till, säger hon.

Är det någon skillnad i hur svensk respektive amerikansk press rapporterar om Donald Trump? 

– Vi vet att amerikanska redaktioner vinklar tydligare efter antingen höger- eller vänsterpolitisk riktning och förpackar journalistiken utifrån det. I Sverige är det mer generellt och jag tycker svenska medier gör en väldigt bra nyhetsvärdering, säger Marie Grusell.

Frida Stranne tycker att det är häpnadsväckande hur mycket svenska journalister rapporterade om valkampanjen och framförallt om saker som egentligen inte berör oss. Nu däremot, ser hon ett större värde i att rapportera om Donald Trumps politik och utspel.

– Dels är Trump en av världens mäktigaste personer, dels skapar hans sätt mycket oro som många försöker följa och förstå. Därför har journalister ett stort ansvar och det är det viktigt att de fokuserar blicken på rätt saker.

LÄS MER: Hur kunde Donald Trump vinna USA-valet?

– Man måste vara väldigt försiktig när man riktar kritik mot honom. Det är många som i sociala medier försöker förlöjliga och underminera honom, och det ökar kravet på medier att använda fakta och analysera varför amerikaner röstat på honom och vad de har för förväntningar, säger Frida Stranne.

Både medieforskaren och statsvetaren hamnar i slutsatsen att om man läser eller skriver om Trump hänger allt på vikten av källkritik.

– Det gäller både privatpersoner och journalister. Det kan till exempel göra att det är svårt att liverapportera om Trump, säger Marie Grusell.

Det är inte heller bara Donald Trump som ska granskas med det källkritiska ögat.

– Hela hans kabinett kommer att föra politik som kommer få återverkningar, säger Frida Stranne.

LÄS MER: Det här har Trump gjort under sin första vecka

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro