ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är det inte troligt med en folkomröstning om invandring

Åsa Larsson · 19 Okt 2015
Uppdaterad 19 Okt 2015
Folkinitiativet gäller på kommun- och landstingsnivå

Folkinitiativet gäller på kommun- och landstingsnivå Foto: TT


Just nu uppmanas människor att sms-rösta i ett upprop om en folkomröstning om "invandring och Sveriges framtid". Men enligt statsvetaren Anders Broman är det högst osannolikt att det blir någon folkomröstning.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är så klart att folkopinionen och namnundersamlingar är viktiga, men det är inte så att man kan tvinga fram en nationell folkomröstning, nej, säger statsvetaren Anders Broman vid Karlstads universitet.

Det går nämligen bara på kommun- och landstingsnivå i Sverige.►LÄS MER: SD överger riksdagen för att avskräcka flyktingar på fältet Det som gäller är följande: Om tio procent av invånarna i en kommun skriver under med sin egen namnteckning, personnummer och adress så måste kommunfullmäktige ta upp frågan. Så inte ens där duger sms-röstande. Sedan kan dessutom kommunfullmäktige avslå förslaget med två tredjedelars majoritet.

– Jämfört med andra länder så är folkinitiativet i Sverige svagt.

►LÄS MER: SD: Vi vill att nyvalet blir en folkomröstning om invandring

Anders Broman tror att det är högst osannolikt att Sverigedemokraterna med sin kampanj ska kunna få till en folkomröstning om invandringen.

Vad är syftet då?

– Partierna är ju känsliga för opinion. Det är betydligt mer sannolikt att de andra partierna börjar justera sin politik för att bejaka den delen av opinionen. Det ser man ju redan nu på M-stämman.Hur många skulle du uppskatta är för en folkomröstning om invandring, som inte röstar på SD?

– Det tror jag är ganska få. De ställer nog i så fall krav på sina partier och vill att det ska tas via riksdagsbeslut, säger Broman.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro