ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Därför är det olagligt att lämna katten ensam

Johan Wikén · 19 Jan 2016
Uppdaterad 19 Jan 2016
Katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett, enligt djurskyddslagen.

Katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett, enligt djurskyddslagen. Foto: Alamy


En katt ska ha tillsyn minst två gånger varje dag. Kattägare som bryter mot föreskriften begår ett brott – och riskerar att straffas.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns över en miljon katter i Sverige, enligt Statistiska centralbyrån. Därför finns det också en rad djurskyddsregler för vad som krävs av dig som ägare. En föreskrift som kom till 2008 handlar om tillsyn.

– Katten måste ha tillsyn minst två gånger om dagen, säger Lisa Svensson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

LÄS MER: Mysteriet: Varför chockas katterna av en grönsak?

Det är straffbart att bryta mot tillsynsplikten enligt djurskyddslagen. Om det blir ett ärende hos länsstyrelsen kan det även leda till en polisanmälan.

Lisa Svenssons uppfattning är att fler och fler känner till föreskriften – men att det ändå finns anledning att informationen sprids.

– Det är fortfarande många som inte tänker på det. Bara för att katten inte behöver gå ut likt en hund tänker många att man inte behöver vara hemma lika ofta. Men det gäller alla djur att de ska ha tillsyn dagligen.

► LÄS MER: Fem katter som var med i ”Star Wars” De som planerar att skaffa katt uppmanas att höra sig för redan innan så att de har någon som kan titta till djuret under semesterresor och liknande.

– Vi vill få folk att förstå att man inte kan lämna katten ensam i tre dygn trots om man ställer fram mat och vatten, säger Lisa Svensson.

Reglerna om tillsyn två gånger per dag gäller även hundar. Helst ska de ses till var sjätte timme, enligt Jordbruksverkets rekommendationer.

– Hundägare brukar vara duktigare på att ta reda på vad som gäller. Det finns en allmän uppfattning om att katter är mer självständiga och inte behöver lika mycket tillsyn som hundar. Men det är samma regler som gäller för hundar och katter, säger Dennis Adam, handläggare på Jordbruksverket.

►LÄS MER: Killing kidnappades från djurpark – brändes och våldtogs

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro