ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är det så mycket luft i chipspåsen

Filip Joelsson · 24 Nov 2017
Uppdaterad 18 Feb 2019
Det finns en förklaring till varför påsarna med de knapriga potatisskivorna ser ut som de gör.

Det finns en förklaring till varför påsarna med de knapriga potatisskivorna ser ut som de gör. Foto: Foto: Ingvar Karmhed/TT


Har du någon gång funderat över mängden chips i påsen i förhållande till påsens storlek när du sitter i soffan och är redo för fredagsmys? Du är inte ensam. Men det finns en rimlig förklaring, menar chipsmakarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Många livsmedelsprodukter i matbutikerna lockar till köp med stora påsar som sedan visar sig innehålla betydligt mindre än vad de ger sken av vid en första anblick. Chipspåsen är kanske det tydligaste exemplet på detta fenomen.

Men det finns en förklaring till varför påsarna med de knapriga potatisskivorna ser ut som de gör.

Metro har pratat med en av de störta chipstillverkarna i landet, och enligt dem är det helt och hållet en fråga om att skydda chipsen från att gå sönder.

– Luften finns där för att skydda chipsen på vägen från fabriken till konsumenten. Dels under själva transporten till butiken, men också från det att någon plockar påsen från hyllan, lägger den i sin korg och tar med den hem. Påtryckningen på påsen är stor, och luften blir som ett skydd mot chipsen, säger Stina Petrini, pressansvarig på OLW.

LÄS MER: Bästa nyheten – nu kan du köpa prosecco-chips!

Att stapla chipsen ovanpå varandra i rör, som vissa tillverkare gör, är inte ett alternativ när det handlar om potatischips, menar hon.

– De aktörer som använder den förvaringsmetoden gör chips av en potatismassa som gjuts i en form, vilket gör att alla chips blir exakt lika stora. Potatisen är en levande råvara, ingen är den andra lik, vilket gör att alla chips blir unika och kan inte staplas i ett rör, säger Stina Petrini.

Så det är inte ett försäljningsknep att locka med stora påsar?

– Vi har luft i chipspåsen av förpackningstekniska skäl, inte för att locka till köp. Chipspåsarna packas med en viss mängd ”luft”. Innehållet sjunker också ihop under transporten. För att undvika att förpackningen uppfattas som vilseledande anger vi vikt på framsidan av förpackningen och produkten säljs också på vikt, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro