ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är ditt bredband slött

Andreas Jelvefors · 26 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Internet långsammare än utlovat – med flit

klar

Artikellänk är kopierad

Kunder som köper digital-tv via bredband får surfhastigheten strypt av bredbandsleverantörerna. Och kunderna får inget veta.I digital-tverbjudanden marknadsför bolag sin snabbaste ADSL-uppkoppling som en tjänst med möjlighet till hastighet på 24 megabit per sekund. Men när paketet beställts ställer Telia maxhastigheten till 14 megabit per sekund.

Motsvarande tjänst från Bredbandsbolaget stryps till 16 megabit per sekund. Information om detta kan hittas för den som läser de tekniska kraven.– Men man borde givetvis redan i sin marknadsföring av digital-tv göra klart att bredbandshastigheten stryps till 14 megabit per sekund om man har en tjänst som säljs som 24. Annars strider det mot marknadsföringsreglerna, säger Ola Svensson, jurist på Konsumentverket, som nu tittar på frågan.

Robert Hermansson i Umeå sa upp sitt abonnemang i går.– Telia uppger att trögheten kan bero på avstånd till telestationen. Man blir så förbannad när man får veta att de från början kapat hastigheten, säger Hermansson.

Efter att digital-tv kopplats in försvinner ytterligare hastighet, cirka 5 megabit per sekund. Och den som dessutom kopplar en medföljande router till modemet, för att få trådlöst bredband, kan i värsta fall ha en surfhastighet som motsvarar 10–20 procent av vad man förväntat sig.  – Det är beklagligt om folk inte har fått information. Vi understryker för vår kundtjänst vikten av tydlighet kring våra tjänster, säger Irene Croon, vid Telias presstjänst.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro