ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är du morgontrött – och det här kan du göra åt det

Emma Österberg · 17 Dec 2016
Uppdaterad 15 Jul 2019
Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt är morgontrötthet till stor del självförvållat.

Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt är morgontrötthet till stor del självförvållat. Foto: Alamy/IBL/Niklas Björling


Har du svårt att komma upp på morgnarna? Till stor del är morgontröttheten självförvållad, enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt. "Det viktigaste är exponeringen för ljuset, som kan skjuta klockan hur som helst", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Vissa hoppar upp ur sängen och välkomnar en ny dag med öppna armar. För andra är det motigare och det känns som om det är mitt i natten när klockan ringer. Om du är morgon- eller kvällstrött beror främst på två olika komponenter, enligt Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet och föreståndare för Stockholm stress center.

LÄS MER
8 åkommor du drar dig för att söka vård för – och så får du hjälp

– Det finns en genetisk komponent och en miljöbetingad, där den biologiska klockan har en senare inställning hos vissa människor. Den går långsammare och det tar kanske 25 timmar att snurra ett dygn vilket innebär att de alltid kommer att släpa efter lite och kämpa mer för att anpassa sig, säger han.

Enligt Torbjörn Åkerstedt är det ursprungligt naturliga att lägga sig åtta på kvällen och gå upp fyra på morgonen, vilket många kvällsmänniskor kanske skulle fasa för.

– Morgontrötthet är till stor del självförvållat. Det beror mycket på att vi har förlagt aktiviteter senare än förr.

LÄS MER
Därför är du vintertrött – inte naturligt att gå upp när det är mörkt

Att det kan vara tungt att kravla ur sängen på morgonen beror däremot främst på hur mycket ljus vi utsätts för på kvällen, till exempel i form av rumsljus eller bildskärmar.

– Tar man ut morgontrötta människor i naturen och tar ifrån dem mobiltelefoner och klockor blir de väldigt snabbt närmast morgonmänniskor.

Morgontrötta människor har däremot stor möjlighet att lära om. Men att motverka morgontrötthet kan vara ganska besvärligt, enligt experten.

– Man måste gå upp klockan sex på morgonen och sen se till att det är mörkt på kvällen och så får man skjuta lite på tiden varje dag och hålla på så i några dagar, säger Torbjörn Åkerstedt.

LÄS MER
Svenskarna vill ha ständig sommartid – men forskare avråder
klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro