ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är FI inga förlorare

Aron Andersson · 15 Sep 2014
Uppdaterad 15 Sep 2014

Foto: Instagram


0,9 procent saknades för en plats i riksdagen. Men trots att FI inte klarade spärren kan deras väljare glädjas ändå. Resultatet innebär både partistöd och betalda valsedlar.

klar

Artikellänk är kopierad

FI missade sitt mål och tog sig inte in i riksdagen. Innan alla röster är färdigräknade ser FI ut att få 3,1 procent. Det innebär att partiet inte når över till fyraprocentsspärren. – Vi måste erkänna att vi är lite besvikna, det måste vi, sa partiledaren Gudrun Schyman under partiets valvaka på söndagskvällen.

Men helt bortkastad var en röst på partiet ändå inte. Ett resultat på över 2,5 procent innebär nämligen att FI framöver har rätt till partistöd. Enligt lagen om statligt stöd till politiska partier baseras summan på antalet tiondels procentenheter över 2,5 procent. Om dagens resultat står sig innebär det nära två miljoner kronor för FI. – Vi kommer att kunna jobba med lite bättre förutsättningar. Vi får inte så mycket till att börja med men det kommer att accelerera under mandatperioden, säger Gudrun Schyman till Metro.

Efter att ha uttryckt sin besvikelse på söndagen är partiledaren mer positiv på måndagsmorgonen. – Jag kan konstatera att vi gjort en fantastisk valrörelse, från 0,4 procent till 3,1. Vi kommer att få partistöd och och valsedlarna utdelade. Vi har fått representation i 12 kommuner som det ser ut nu, säger hon.

Resultatet innebär att Valmyndigheten bekostar partiets valsedlar i framtiden. Dessutom kan ett parti få ytterligare stöd från kommuner och landsting där partiet representeras. För FI kan detta alltså bli aktuellt på flera håll. I Gudrun Schymans hemort Simrishamn fick partiet 8,9 procent av rösterna. I Stockholm fick de 4,6 procent och i Gullspång 4,5 procent.

Hur ser du själv på nästa val i dag? – Fyra år går fort.

Kommer du att kandidera? – Det har jag inte ens funderat över, nu är det fortsatt jobb som gäller.

Det pratades om att taktikrösta på FI inför valet, vad säger du till väljare som tycker att de kastade bort sin röst när ni inte nådda upp till fyra procent? – Det gjorde de verkligen inte. Dels hade våra röster, om de legat på ett annat parti, inte räckt i och med att SD gick fram så mycket. Dels tror jag att många förstår att vi nu har en plattform som är betydligt mer stabil att jobba ifrån.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro