ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är hundar bättre än katter

Natalie Demirian · 29 Maj 2017
Uppdaterad 29 Maj 2017
Hund eller katt – vilken föredrar du?

Hund eller katt – vilken föredrar du? Foto: Alamy


Bråket mellan hundälskare och kattälskare lär fortsätta tills jorden går under. Och kanske även efter det. Men det är åtminstone bevisat vilket av djuren som älskar oss människor mest.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i BBC-dokumentären ”Cats v. Dogs”, ledd av bland annat en hjärnforskare, som undersökte vilket av djuren som föredrar människor mest, skriver The Telegraph.

Sedan tidigare har man vetat att hundar, precis som människor, avger oxytocin, kroppens så kallade kärlekshormon.

Men innan dokumentären, som kom ut ifjol, hade man aldrig testat oxytocin-halten hos katter.

Oxytocin är ett hormon som finns hos människor och andra däggdjur. Hos människor produceras hormonet i hjärnan när vi bryr oss om någon. Därför kallas det ofta för ”kärlekshormonet”.

– När vi till exempel ser vår partner eller våra barn så ökar nivåerna i vårt blod med mellan 40-60 procent, säger Paul Zak som genomförde studien.

I testet tittade man på oxytocinhalterna hos både katter och hundar efter att de lekt med sina ägare.

Forskaren tog salivprover från tio katter och tio hundar vid två tillfällen – 10 minuter före att de lekt med sina ägare och direkt efteråt.

Resultaten visar att hormonet ökade med i genomsnitt 57,2 procent hos hundar men endast med 12 procent hos katter.

Det betyder i teorin att hundar älskar sina människor mer än vad katter gör.

– Jag blev verkligen förvånad över att upptäcka att hundar producerade så höga nivåer av oxytocin. Hundens nivå på 57,2 procent är ett mycket kraftfullt svar. Det visar att dessa hundar verkligen bryr sig om sina ägare. Det var också en trevlig överraskning att upptäcka att katter producerar hormonet överhuvudtaget. Det visar att även katter, åtminstone en del av tiden, bryr sig om sina ägare, säger Paul Zak.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro