ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är rika män oftare otrogna

Alva Forsberg Fierro · 1 Jun 2015
Uppdaterad 2 Jun 2015
Män gillar inte att kvinnan tjänar mer, i alla fall inte om man ska tro en ny amerikansk studie.

Män gillar inte att kvinnan tjänar mer, i alla fall inte om man ska tro en ny amerikansk studie. Foto: Scanpix


Män som står för de största utgifterna i hushållet är mer benägna att vänstra”. Det gäller även dem som är ekonomiskt beroende av sin partner, visar ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Män gillar inte att kvinnan tjänar mer, i alla fall inte om man ska tro en ny amerikansk studie. Den visar nämligen att kvinnor som är ekonomiskt beroende av sina partners löper 5 procent större risk att vara otrogna. Bland män som befinner sig i ekonomiskt beroende till sin partner låg motsvarande siffra på 15 procent.

– Vi gillar inte orättvisor men män gillar det verkligen inte, säger Christin Munsch, professor på University of Connecticut och författare till studien, till The Guardian.

Munsch har forskat på området i mer än sex år och blev inspirerad att göra studien efter diskussioner kring otrohet med sina vänner. En arbetslös vän till henne berättade att han kände sig ”kastrerad” för att hans tjej tjänade mer pengar än honom.

►LÄS MER: Så många svenskar är otrogna mot sin partner

Studien visar att när männen tjänar mer än sina partners minskar sannolikheten för att de är otrogna. Men det gäller bara till en viss gräns. När männens ekonomiska andel i ett hushåll når 70 procent ökar i stället sannolikheten för att ha en affär. Kvinnor däremot är minst benägna att vara otrogna när de tjänar 100 procent av parets totala inkomst.

Munch tror att skillnaderna beror på att många fortfarande påverkas av könsstereotyper. 

– Det är 2015 och många män känner fortfarande att de måste leva upp till vissa förväntningar. Det visar hur starkt inflytande sociala normer har på oss, och jag tror att det är det som sker i fall där männen är ekonomiskt beroende, säger hon. 

►LÄS MER: Därför är chefer oftare otrogna

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro