ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför är vi så giriga

Moa Kärnstrand · 21 Jan 2014
Uppdaterad 21 Jan 2014

Du står framför ytterligare en löpsedel: Redan rik gubbe har roffat åt sig ännu mer pengar. Men varför är vi så giriga? Ekonomijournalisten Tobias Hammar har rett ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Hammar har skrivit en bok om girighet.
Tobias Hammar har skrivit en bok om girighet.Foto: Christina Blom

Efter tjugo år som ekonomijournalist var det en fråga som inte ville lämna Tobias Hammar i fred: Varför är vi så giriga? – Jag har sett många girighetsskandaler på nära håll och fascinerats av varför människor som har allt är beredda att ta uppenbara risker för att tjäna lite mer, säger han. Han nämner Johan af Donner, som dömdes för att ha svindlat till sig donationspengar och affärsmannen Percy Barnevik som plockade ut 900 miljoner i fallskärm. I en bok rätar han nu ut frågetecknen. Till sin hjälp har han tagit alla upptänkliga vetenskapsmän, allt från psykolog till teolog och spelteoretiker. Svaren skiljer sig något åt, men enligt Tobias Hammar kan man generellt ändå säga en sak: – Det handlar om överlevnad, men också om att se pampig ut inför en partner. Det är något vi alla har starkt i oss. En av den moderna tidens girigbukar är modebloggaren. – De är några av vår kulturs mest uppburna personer i dag, säger Hammar och menar att de får vanliga människor att tänka "Shit, jag måste också ha det där de har". – Acceptansen för att visa sin förmögenhet, vaska champagne och åka runt i dyra bilar har verkligen ökat de senaste 20 åren. En annan fråga som de lärde inte tvistar om i Hammars bok är varför vi alltid reagerar med att tappa hakan och bli förbaskade vid varje ny girighet som uppdagas - trots att vi sett det förr. – Vi är flockdjur och det har gjort att den mänskliga hjärnan har utvecklat en rättvisemekanism som gör att vi gärna vill betala dyrt för att straffa de inom gruppen som fuskar, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro