ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför åtalas 10-åring som vuxen

Aron Andersson · 15 Okt 2014
Uppdaterad 15 Okt 2014

Foto: TT / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

En 10-årig pojke blev utskälld av en 90-årig kvinna. Då gick han till attack, med en käpp. Kvinnan dog och nu åtalas pojken som vuxen.

Enligt åklagare ska den 10-åriga pojken ha hållit en käpp mot kvinnans hals och samtidigt slagit henne. Hon dog i sin säng, skriver nyhetsbyrån AP.

Händelsen utspelade sig i lördags i Pennsylvania, USA, då pojken var på besök hos sin morfar, som tog hand om den 90-åriga kvinnan. När pojken först berättade för sin morfar att 90-åringen blödde från munnen förnekade han sin inblandning. Men när pojkens morfar upptäckte att kvinnan var orörlig och tvingades ringa till polis berättade 10-åringen att han slagit kvinnan och använt en käpp för att strypa henne.

Pojkens mamma körde honom till polisen senare samma dag, och berättade att 90-åringen skrikit på pojken. 10-åringen ska ha berättat för sin mamma att han blev arg och hämtade käppen. Han hade sedan försökt strypa kvinnan med käppen och sedan slagit henne upprepade gånger mot halsen och magen. 10-åringen uppgav samma sak när han senare utfrågades av polisen, enligt åklagare.

Åklagaren säger också till AP att brottet är såpass allvarligt att pojken inte kommer att åtalas som minderårig.

Enligt sajten Christian Science Monitor har nästan alla delstater undantag när det gäller åtal mot minderåriga. En ungdomsdomstol kan besluta att flytta ett åtal till en vanlig domstol. Om brottet är tillräckligt allvarligt ska det per automatik behandlas av en vanlig domstol, enligt lagstiftningen i vissa delstater. I andra delstater är det upp till åklagare att välja vilken domstol som ska ta hand om ärendet.

Just i Pennsylvania åtalas alla som misstänks för mord som vuxna, oavsett ålder. Det uppger Juvenile Law Center, en advokatbyrå för minderåriga.

Fall där minderåriga åtalas som vuxna brukar väcka uppmärksamhet i USA och under det senaste året finns åtminstone två andra uppmärksammade fall. I ett fall ska två 12-åriga flickor ha knivhuggit en annan flicka i Wisconsin. 

Ett annat fall utspelade sig i Massachusetts där en 14-årig pojke åtalades för att ha våldtagit och mördat sin lärare.

Högsta domstolen har dock förbjudit dödsstraff för minderåriga, enligt Christian Science Monitor.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro