ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför äter vi våfflor idag – egentligen

Hugo Ewald · 25 Mar 2015
Uppdaterad 14 Feb 2017
Våfflor serveras vanligen med bär eller sylt och vispad grädde

Våfflor serveras vanligen med bär eller sylt och vispad grädde Foto: Jurek Holzer / SVD / TT


Få lär ha missat att det idag är våffeldagen. Men vet du varför vi äter våfflor den 25 mars – egentligen? Svaret kommer att överraska dig!

klar

Artikellänk är kopierad

Den 25 mars varje år är dagen när vi alla uppmanas att äta våfflor, detta gräddade bakverk gjort på mjöl, mjölk och smör. Men till skillnad från dagar som Kanelbullens dag är inte Våffeldagen ett nytt påhitt. Våffeldagen har istället sitt ursprung i kristen tradition.

I Nya testamentets Lukasevangelium får läsa om hur ängeln Gabriel kom till Maria för att berätta att hon var gravid med guds son. Eftersom Jesus enligt traditionen föddes på juldagen firas denna händelse precis nio månader innan, alltså den 25 mars.

Högtiden heter på svenska egentligen Jungfru Marie bebådelsedag, men brukade förr kallas för Vårfrudagen efter jungfru Marias titel ”Vår Fru”.

Gradvis blev uttalet av Vårfrudagen mer och mer avslappnat, och till slut sa man bara ”våffeldagen”. Ordet våffla har varit känt i Sverige sedan 1642, och det blev alltså naturligt att börja äta våfflor den 25 mars, trots att Vårfrudagen inte längre firas den 25 mars i Sverige. Istället firas Jungfru Marie bebådelsedag på söndagen som infaller den 22-28 mars.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro