ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför berörs vi så av Riccardo-fallet

TT · 5 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Riccardo Campogiani.
Riccardo Campogiani.Foto: SCANPIX

Tusentals artiklar, demonstrationer och Facebook-upprop. Uppmärksamheten har varit enorm – och på tisdagen kommer hovrättsdomen. Metro förklarar varför alla engagerade sig i Riccardofallet.– Allt handlar om identifikation, säger Paul Ronge, PR-konsult och tidigare journalist.

Varje år begås tusentals våldsbrott och få blir mer uppmärksammade än en notis i tidningen. Men om Riccardofallet skrevs tusentals artiklar. Det kan handla om klass, tror Paul Ronge.– Killarna som var inblandade kommer från högre samhällsklasser. Det gör att det kommer väldigt nära. Då kan även medelklassen identifiera sig, säger han.

Tidigt kunde man också se bilder på Riccardo Campogiani. – Det gjorde det mycket lättare att identifiera sig med honom, säger Paul Ronge, och jämför med bilden på den cyklande Engla och på Madeleine, som berörde många starkt.

Riccardofallet diskuterades i tv, tidningar, radio och – på nätet. Facebookgruppen ”Stoppa gatuvåldet” fick tiotusentals medlemmar. Grundaren Anton Abele, 15, blev en röst för motreaktionen och fick pris på MTV-galan i München.– Jag tror att han har varit väldigt viktig för den stora uppmärksamheten, säger Pelle Strandberg, PR-konsult på Strandberg-Haage.

Åtalad 16-åring dömdes igen

DOM. En av de tonårspojkar som dömdes i Riccardomålet dömdes i går av Stockholms tingsrätt för nya brott. Sextonåringen fälls för grov misshandel, misshandel och skadegörelse och dömdes till ungdomsvård och 80 timmars ungdomstjänst.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro