ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför blåser de bruna vindarna över Europa

Karolina Skoglund · 26 Maj 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Marine Le Pens parti Front National föreslår att invandringen kan ”lösas” genom ebola. De blev största parti i Frankrike.

Marine Le Pens parti Front National föreslår att invandringen kan ”lösas” genom ebola. De blev största parti i Frankrike. Foto: TT


Högerextrema och främlingsfientliga partier gick starkt framåt i flera länder i EU-valet. Även i Sverige, som dock skiljer ut sig i ett avseende: Här finns ett motstånd. Den mest effektiva boten är just folkliga gräsrötter”, säger historikern och författaren Henrik Arnstad.

klar

Artikellänk är kopierad

SD:s valturné inför EU-valet har mötts av tilltagande protester runt om i landet. Det motståndet kan vara en förebild för resten av Europa, tror Henrik Arnstad.
SD:s valturné inför EU-valet har mötts av tilltagande protester runt om i landet. Det motståndet kan vara en förebild för resten av Europa, tror Henrik Arnstad.Foto: TT
Historikern Henrik Arnstad har skrivit boken ”Älskade fascism: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia”.
Historikern Henrik Arnstad har skrivit boken ”Älskade fascism: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia”.Foto: TT

Sedan det preliminära resultatet i EU-valet stod klart i söndags är de högerextrema och främlingsfientliga krafterna nu starkare i många länder än vad de var på 30-talet. Det menar Henrik Arnstad, historiker och författare till boken ”Älskade fascism: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia”.

– Det visar att vi aldrig besegrade Hitler eller nazismen. Vi trodde att det var över. Men det som händer i dag visar just att vi drabbades av hybris. Vi kommer inte ihåg att vi inte lyckats besegra den här ideologin, eftersom ett världskrig krävdes för att stoppa den, säger han.

LÄS ÄVEN: Därför vägrar Åkesson att berätta vilken grupp SD vill tillhöra

Att de främlingsfientliga krafterna lyckats mobilisera sig i Europa så bra just nu har flera olika anledningar. Bland annat har Europa just nu ett enormt självförtroende som inte motsvaras av dess ekonomiska eller politiska inflytande i världen, menar Arnstad.

– När tillvaron då blir osäker och jobbig så sluter sig Europa i sin nationalism. Så har det varit ändå sedan 1800-talet. Det var den här nationalismen som blev Europas signum men som också blev Europas undergång 1945.

Här blev nationalistiska partier starkast:

Samtidigt har de partier som just nu färgar Europa brunt normaliserat sig in i det liberaldemokratiska samhället – och vice versa.

– I Sverige visar de övriga partierna avsky. Men många andra europeiska länders högerpolitiker har börjat visa ganska tydligt att de kan tänka sig att samarbeta.

Hur kan den bruna vågen vända då?

– Med kraftfull motreaktion. Jag tror att Sverige kan vara en förebild för Norden och Europa här. För den mest effektiva boten är just folkliga gräsrötter. Och det är det vi ser håller på att mobiliseras i Sverige. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro