ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför blir det billigare att shoppa

Johan Mårtensson · 14 Nov 2012
Uppdaterad 14 Nov 2012
Därför blir det billigare att shoppa

Därför blir det billigare att shoppa


Allt blir inte dyrare. Efter flera års ökning har klädpriserna nu fallit i landet – liksom priset på kaffe.

klar

Artikellänk är kopierad

Prisrekordet på kaffe var ett hett ämne förra året. Nu har drycken blivit betydligt billigare. Sedan oktober 2011 har kaffepriserna i livsmedelsaffärerna sjunkit med nästan 11 procent, enligt Statistiska centralbyråns konsumentprisindex.

– Detta beror på råvarumarknadens fall det senaste året och på att kronan har blivit starkare, säger Lars Appelqvist, vd på Löfbergs Lila och ordförande för branschföreningen Svensk kaffeinformation.

En del pekar på att ytterligare prisfall kan vara att vänta. Kaffeskördarna är goda i världen och utbudet är stort, menar Lars Appelqvist.

– Men det finns fler element, så det är väldigt svårt att sia om priserna fram-över, säger han.

Kaffet är inte det enda som blivit billigare det senaste året. Även på el, möbler och kläder har priserna gått ner, enligt konsumentprisindex. Men Maria Sandow, kanslichef på Svensk Handel Stil, menar att prissänkningen på kläder beror på försämrad kvalitet. 

– Klädbranschen försöker anpassa sig till rådande konjunktur, och därför tillverkar man nu lite billigare kläder. Här kan man välja billigare skjortknappar, mindre tyg och så vidare när man designar, säger Maria Sandow.

Totalt ökade konsumentprisindex med 0,4 procent sedan oktober 2011. Bland annat har alkohol och tobak samt hälso- och sjukvård blivit dyrare.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro