ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför blir du aldrig nöjd med ditt passfoto

Filip Häggberg · 30 Mar 2017
Uppdaterad 24 Mar 2019
Bilden du har på ditt pass är förmodligen inte den bästa på dig.

Bilden du har på ditt pass är förmodligen inte den bästa på dig. Foto: IBL/Alamy


Du har äntligen fått en tid hos polisen, du har bråttom därifrån och så ska du ta den där bilden. Och du blir aldrig nöjd. Enligt fotografen Urban Brådhe är det inte konstigt att passfotot inte blir som du tänkt dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Att ta ett porträttfoto är en konstart i sig och långt ifrån alla kriterier för att lyckas uppfylls när passfotot ska tas.

– Situationen är katastrofartad för att få till en bra bild. Det finns varken tid eller känsla, som är jätteviktigt. Hur stort förtroendet är mellan fotografen och motivet syns i bilden, och här finns det ju ingen relation alls, säger den tidigare Metro-fotografen Urban Brådhe.

– Att ha gått om tid på sig är också viktigt. Tiden är kvaliténs moder, fortsätter han.

En annan, optisk förklaring till att du kan bli missnöjd, är att du aldrig ser dig själv i spegeln som du ser ut på bilden. Dina ansiktshalvor ser nämligen olika ut.

– Och de sitter tvärtom när du tittar i spegeln och när du ser dig själv på bilden. Det blir alltså två olika ansikten när du ser det rakt framifrån, säger Urban Brådhe.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro