ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför blir du bakis – och det här kan du göra för att må bättre 

Alexandra Andersson · 1 Jan 2019
Uppdaterad 8 Jan 2019
Det är vanligt att man inte är på topp dagen efter en festkväll med alkohol.

Det är vanligt att man inte är på topp dagen efter en festkväll med alkohol. Foto: Unsplash/Pixabay


Nej, dagen efter flera glas är oftast inte rolig.

klar

Artikellänk är kopierad

Illamående, ångest, nedstämdhet, huvudvärk, en extra seghet i kroppen – de negativa konsekvenserna efter en festkväll med alkohol kan vara många.

Men varför blir man egentligen bakfull?

Alkohol är vattenlösligt och tränger sig in i varenda cell i kroppen. Alla organ påverkas.

Forskarna vet faktiskt inte exakt vad det är som händer i kroppen, eftersom bakfyllan till stor del beror på ännu okända biokemiska samband.

I och med att alkohol är vätskedrivande, och urinproduktionen ökar, leder det till att kroppen blir uttorkad. Dagen efter många glas är det därför vanligt med vätskebrist, därav huvudvärken.

Illamåendet beror bland annat på restprodukterna acetat och acetaldehyd som bildas när levern förbränner alkoholen. När giftprodukterna sedan kommer ut i blodet mår man inte bra, ibland så dåligt att man behöver kräkas.

Skippa återställaren

Det finns en del åtgärder för att motverka, eller i alla fall mildra, en kommande bakfylla.

Grunda med en ordentlig måltid innan du börjar dricka, gärna med fet mat. Drick mycket vatten före, under och efter, och drick inte så mycket att du blir full. Ett bra knep kan vara att bara hålla sig till vatten efter midnatt.

Om du redan är bakfull finns det tyvärr inga “botemedel”, däremot kan du göra olika saker för att må bättre.

Att ta en huvudvärkstablett och gå en promenad kan många uppleva som skönt när man är bakfull. Är du för trött är en tupplur att rekommendera – alkoholkonsumtion stör den nattliga sömnen och det är delvis därför man sällan känner sig utvilad efter en festkväll.

Drick en kopp kaffe för att piggna till, men häll inte i dig mängder eftersom du antagligen redan är uttorkad sedan kvällen innan. Ät även mycket frukt och ägg, som har en förmåga att suga åt sig de giftiga ämnena som du fått i dig.

Och den omtalade återställaren då? Nej, den gör inte mer än att “skjuta upp” bakfyllan och du mår ännu sämre dagen därpå.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro