ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför blir du sjuk om och om igen – och så undviker du det

Emma Österberg · 29 Jan 2017
Uppdaterad 3 Okt 2018
Om du precis varit sjuk är risken större att du insjuknar igen – men inte i samma virus.

Om du precis varit sjuk är risken större att du insjuknar igen – men inte i samma virus. Foto: IBL.


Du har precis blivit frisk – och så blir du sjuk igen. Det här är inte helt ovanligt, enligt infektionsläkare Lars Lindquist. Virus finns överallt”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Under den kallare delen av året kanske sjukdagarna blir extra många. Och så hinner du knappt tillbaka till jobbet innan du blir sjuk igen. Att bli sjuk om och om igen är inte helt ovanligt enligt Lars Lindquist, infektionsläkare och professor och överläkare på infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.

Lars Lindquist, infektionsläkare.
Lars Lindquist, infektionsläkare.Foto: Privat

– Däremot är det väldigt sällan återkommande infektioner beror på stört immunförsvar, men det finns vissa personer som är mer känsliga än andra, säger Lars Lindquist.

Har du precis varit sjuk i en virussjukdom, exempelvis en förkylning, är du immun mot just den typen av virus. Däremot finns det en rad olika förkylningsvirus varför du kan drabbas igen.

Ett annat exempel är influensavirus, som ändrar sig från år till år.

– Ju mer det ändrar på sig desto större är risken att bli smittad igen, även för de som var sjuka i influensa året innan.

Mår du påtagligt sämre eller blir sjuk igen i direkt anslutning till din virusinfektion kan det vara ett tecken på att du drabbats av en bakterieinfektion, enligt Lars Lindquist.

– Om man till exempel har en infektion i luftvägarna kan det bana väg för en bakteriell pålagring, att bakterierna kan boa in sig lättare. Det är därför som man exempelvis kan få en bakteriell lunginflammation efter att ha varit sjuk i influensa. Ofta är det också i direkt anslutning eftersom man är mer utsatt, säger han.

Då barn inte hunnit med så många virusinfektioner i sitt liv är de generellt mer mottagliga. Därmed kan föräldrar vara mer utsatta för virus och riskera att bli sjuka oftare.

Du kan aldrig skydda dig helt från en virussjukdom men det finns ändå några saker du kan göra för att minimera risken för att drabbas.

– Det är svårt att ge några tunga råd om hur man undviker smitta men att tvätta händerna ofta är viktigt eftersom det ofta kommer den vägen. Det kan vara att du skakat hand med någon som petat sig i ögat och bär på virus och sedan petar du dig själv i ögat. Tyvärr är det så att man smittar innan man själv förstår att man är sjuk.

Hjälper det att äta C-vitamin?

– Det finns inga jättetydliga bevis på att det skulle hjälpa. Men det är klart att de som har dålig nutritionsstatus har en ökad risk, men det är generellt inget problem vi har i vårt land.

Finns det något annat man kan göra för att klara sig från att smittas?

– Ja, det finns en del data som talar för att man har ett bättre immunförsvar, och då kanske blir mindre sjuk, om man mår bra, alltså stressar mindre och har ett bra psykiskt välbefinnande.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro