ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför blir du snyggare av en drink – men inte av två

Emma Kirkhoff · 5 Mar 2015
Uppdaterad 5 Mar 2015
Det gäller att kontrollera sitt drickande om man vill anses som attraktiv.

Det gäller att kontrollera sitt drickande om man vill anses som attraktiv. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Om du försöker imponera på din dejt bör du vara försiktig med hur mycket alkohol du dricker. Enligt en ny studie uppfattas man nämligen som snyggare efter ett glas – men sedan går det utför.

klar

Artikellänk är kopierad

I studien, som publicerades i tidskriften Alcohol and alcoholism i februari, lät sig 40 studenter vid universitet i Bristol bli lite berusade. Deras ansikten fotograferades först nyktra, sedan efter att de hade druckit ett glas vin och till sist efter två glas vin. Därefter fick en annan grupp studenter titta på bilderna och ranka de tre olika porträtten. 

Bilderna av ett ansikte efter ett glas ansågs mer attraktiv än bilden av ett nyktert ansikte. Men sedan tog det stopp. För efter två glas tyckte bedömarna i stället att det nyktra ansiktet såg bättre ut. 

– Om det här resultatet stämmer så tycker folk att människor är mer attraktiva när de har druckit en liten mängd alkohol. Men konsumerar man mer än så anses man inte längre som attraktiv, säger Marcus Munafó, professor i biologisk psykologi vid universitet i Bristol, till Livescience.som.

Det är oklart varför ett glas vin kan förbättra någons utseende, men Munafó och hans kollegor har flera möjliga förklaringar. Till exempel kan musklerna i ansiktet ha blivit mer avslappnade eller så vidgades kanske  deltagarnas pupiller något av en liten mängd alkohol, något som vanligtvis upplevs som positivt av åskådaren. 

Eller så var det de rosiga kinderna som föll juryn i smaken.

– De som drack en liten mängd alkohol hade lite rosigare hy. Och rosighet anses attraktivt eftersom det karaktäriserar god fysisk hälsa, säger Marcus Munafó till Livescience.

Men han påpekar att resultatet av studien inte innebär att det är hälsosamt att dricka alkohol. 

– Det innebär snarare att alkohol verkar ”kapa” de mekanismer i ansiktet som vi av någon anledning anser vara attraktiva.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro