ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför blir du trött när det är höst

Emmelie Wallroth · 21 Sep 2014
Uppdaterad 21 Sep 2014

Höstmörket smyger sig på – och med det kommer även tröttheten. Men varför blir vi egentligen trötta varje år när det blir höst och hur gör vi för att undvika att fastna i fällan?

klar

Artikellänk är kopierad

Sabina Dufberg.
Sabina Dufberg.Foto: Anders Gåhlin/Gaahlin.com

Att bli trött när vintermånaderna börjar närma sig är vanligt bland svenskarna.

– Att vi blir trötta på hösten är väldigt vanligt i vårat land. Det finns många anledningar till att man känner sig trött, men just när det gäller hösten är det ljuset som spelar roll. När ljuset förändras efter årstiderna så ruckas vår kroppsrytm, säger Sabina Dufberg, hälsocoach och personlig tränare.

Melatonin är ett hormon som finns naturligt kroppen och påverkas av ljuset. 

– Problemet är att när det blir mörkt tidigt så ruckas hela melatoninsystemet. Därför blir det svårare att sova på natten och vi blir tröttare i längden.

Men det finns saker man kan göra för att försöka undvika problemet.

– Vi har ju dagsljus, även fast vi lever i vinter. Se till att gå ut på morgonen och ta en extra promenad dagtid. Det fungerar även om det är molnigt. Man måste planera in dagsljuset.

Hon tipsar även om att det finns speciella ljuslampor att köpa, om man till exempel jobbar många timmar och har svårt att styra sin arbetsdag.

– Sedan ska man allmänt försöka hålla sig vältränad, äta nyttigt och ha en bra kondition, säger Sabina Dufberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro