ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Därför blir vi arga när vi kör bil

Linda Fritiofsson · 18 Mar 2018
Uppdaterad 18 Mar 2018
Ilska föder ilska. Och det gäller även i trafiken.

Ilska föder ilska. Och det gäller även i trafiken. Foto: IBL


Att köra bil kan väcka starka känslor. Men varför blir vi så arga? Vi frågade en trafikpsykolog som menar att vi borde lägga mindre energi på att störa oss på andra bilister.

klar

Artikellänk är kopierad

Ilska föder ilska. Och det gäller även i trafiken, eller kanske särskilt just där. Om du blir arg på att bilen framför kör för långsamt kanske du gör en ful omkörning som i sin tur gör någon annan irriterad och så är den onda cirkeln igång. Sonja Forward är forskare och psykolog på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och menar att ett vanligt scenario är att vi har en förväntan på hur en resa ska bli och att vi blir frustrerade när det inte blir som vi tänkt oss.

– Många gånger bottnar också ilskan i rädsla. Om man blir rädd när man exempelvis tvingas tvärnita för att förhindra en krock kan denna känsla snabbt gå över till att man blir arg. Man blir helt enkelt arg på den som gjorde en rädd. Ilskan kan också bero på att en annan förares beteende i trafiken kan trigga igång ett tidigare minne som väcker starka känslor, säger hon.

Med ett pansar runt oss blir vi mer anonyma och vi är därför betydligt tuffare bakom ratten än i kön i mataffären. När vi inte kan kommunicera förlitar vi oss helt och hållet på vår egen tolkning av situationen, menar Sonja Forward. Det innebär att föraren som vi stör oss på kan bli precis så hemsk som vi vill, eftersom personen inte kan försvara sig.

– Vi kan konstatera att en annan förare beter sig på ett fräckt sätt men efter det måste vi bli bättre på att låta det passera. Det är onödigt att lägga mycket energi på att störa sig på andra och om vi ändå gör det borde vi i stället rannsaka oss själva och ställa frågan: ”Varför blir jag så arg just nu?”.

Sverige är ett föregångsland när det gäller trafiksäkerhet. Vi har arbetat mycket med infrastruktur och säkra bilar – men desto mindre med attityder i trafiken. Sonja Forward menar att vi måste bli hövligare ute på vägarna.

– Ett aggressivt körsätt kan leda till olyckor men ilskan kan också drabba oss själva på längre sikt då den exempelvis ökar risken för hjärtinfarkt. Det är inte hälsosamt och dessutom inte särskilt trevligt om vi har medpassagerare, säger hon.

Hur kan vi råda bot på problemet?

– Vi behöver fokusera mer på attityder och normer i trafiken. Jag upplever att det finns en del som näst intill skryter om att de är aggressiva i trafiken och här behöver vi ändra vårt synsätt. När det är ett beteende som faktiskt kan leda till olyckor och som påverkar vår hälsa negativa ska det inte vara ok.

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Fritiofsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro