ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför borde hela Sverige införa sex timmars arbetsdag

Metro · 22 Apr 2016
Uppdaterad 22 Apr 2016

Foto: Montage/Pressbilder/Alamy


Färre sjukskrivningar, mindre stress och bättre balans mellan fritid och arbete. Det är effekterna av sex timmars arbetsdag. Forskningsresultaten från försöket på Svartedalens äldreboende i Göteborg visar på positiva effekter med förkortad arbetstid, skriver Ali Esbati och Adriana Aires från Vänsterpartiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns många anledningar att förkorta arbetstiden. Friskare personal, fler jobb och bättre balans mellan jobb och fritid är bara några anledningar. Att förkortad arbetstid verkligen gör skillnad blev tydligt när resultaten av utvärderingen av försöket på Svartedalensäldreboende i Göteborg presenterades i veckan.

Sedan 2015 arbetar personalen på Svartedalen sex timmar med full lön och bibehållen löneutveckling. Försöket följs av en följeforskare som studerar hur personalens hälsa och stress påverkas. Redan ett år in i försöket kan vi se att alla resultat pekar i rätt riktning. Störst effekt märks på sjukskrivningarna som minskat kraftigt, i dag ligger de på 5,8 procent jämfört med genomsnittet 12,1 procent i Göteborg.

►LÄS MER: Johan Norberg: 6-timmarsdagar fungerar inte

Dessutom känner sig personalen piggare, friskare och motionerar mer. Något som även påverkar hyresgästerna positivt. De upplever att de får en bättre omsorg och mer tid med personalen. Sedan försöket startade anordnar personalen 64 procent fler aktiviteter än det likvärdiga äldreboendet som forskningsrapporten jämför med.

Dessa positiva resultat stärker argumenten för en bredare arbetstidsförkortning. Det är en viktig del av skapandet av en modernare, mer hållbar arbetsmarknad, där fler arbetar, samtidigt som de som arbetar kan orka göra det till pensionen. I stället för att vissa sliter ut sig, kan alla hjälpas åt.

Redan i dag finns många som mer eller mindre frivilligt arbetar sex timmar – för att få ihop sin vardag, eller för att de helt enkelt inte orkar arbeta åtta timmar. En stor del av dem är kvinnor. Hur länge man orkar arbeta för fullt enligt dagens norm, är mycket starkt beroende av vad man jobbar med. Arbetstidsförkortning är därför en reform för såväl rättvisa, frihet och jämställdhet. Fler kvinnor skulle få större möjlighet till ekonomisk självständighet.

Sedan Svartedalen uppmärksammats både nationellt och internationellt har flera kommuner och landsting gått ut med att de också ska prova sex timmars arbetsdag. Norrlands universitetssjukhus, äldreboendet Sjöjungfrun i Umeå, Ortopedkirurgiavdelningen i Mölndal och utredningar i Nyköping och Örnsköldsvik är bara några exempel.

►LÄS MER: Här kan sjuksköterskor få sex timmars arbetsdag

Vi är många som vill ha ett modernt arbetsliv, men också ett modernt samhälls- och familjeliv. Det är över 40 år sedan Sverige kortade normalarbetstiden senast. Sedan dess har världen förändrats, produktiviteten i samhället har ökat, men arbetstiden har i princip stått still. Vänsterpartiet anser att en ny tid kräver en ny arbetstid, för ett bättre och mer hållbart arbetsliv.

Ali Esbati 

arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet 

Adriana Aires 

ordförande för Vänsterpartiet Göteborg

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro