ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför borde Sverige ha en flyktingamnesti

Metro · 11 Maj 2016
Uppdaterad 12 Maj 2016
Ja till flyktingamnesti, skriver Mona Hagi, MP, och Jonatan Rundqvist, Grön ungdom, tillsammans med andra partikollegor.

Ja till flyktingamnesti, skriver Mona Hagi, MP, och Jonatan Rundqvist, Grön ungdom, tillsammans med andra partikollegor. Foto: Pressbild/TT


klar

Artikellänk är kopierad

I dag lever uppskattningsvis tiotusentals personer illegalt i Sverige – och gruppen kommer fortsätta att växa. De har flytt för att skapa ett nytt liv, men har inte beviljats uppehållstillstånd och tvingas därför göra valet att leva illegalt.

Under 2015 var det rekordmånga flyktingar i världen och i höstas sökte en del av dem sig till Sverige, fler än vad Migrationsverket kunde hantera. Följden blev att regeringen valde att inskränka asylrätten, och den svenska migrationspolitiken är i dag mer restriktiv än vad den varit på många år. Trots det kommer tusentals personer att tvingas vänta i åratal på att få sin sak prövad, och under tiden leva ett liv i både otrygghet och ovisshet.

►LÄS MER: Det här är skillnaden mellan att vara nyanländ och asylsökande

När flyktingar fortsätter fly och andelen papperslösa flyktingar som illegalt stannar kvar i landet ökar, räcker inte resurserna till. Socialdemokraterna har genom inrikesminister Anders Ygeman klargjort att de inte utesluter några metoder för att utvisa flyktingar som inte fått uppehållstillstånd, även om det kan innebära att beslagta privat egendom och spendera enorma summor på att spärra in papperslösa i flyktingförvar. Samtidigt finns det ett alternativ som innebär mindre administration, snabbare integration och att papperslösa inte tvingas leva under vidriga villkor och arbeta svart för ekonomisk överlevnad: flyktingsamnesti.

En amnesti för flyktingar innebär att alla papperslösa ges uppehållstillstånd och därmed får stanna kvar i landet. Det är en metod som har använts i bland annat USA och Spanien, där den varit väldigt effektiv. Därför driver Grön ungdom frågan på Miljöpartiets kongress. Det är en fråga som har lyfts flera gånger tidigare i Sverige, däribland av Miljöpartiet, men som aldrig tidigare varit lika brännande aktuell.

I stället för oerhörda resurser som läggs på gripanden och utvisningar av papperslösa kan pengarna läggas där de behövs mest – på mottagande, integration och utbyggnaden av en stark välfärd. I stället för vidriga livsvillkor och liv bland svartkontrakt och otrygga jobbförhållanden kan nyanlända komma i arbete och bli en del av samhället, vilket även skulle stärka den svenska ekonomin.

►LÄS MER: Flyktingen Ahmad: Svenska asylboenden är inte mänskliga

Invändningarna mot en amnesti är bland annat att den skulle medföra mer administration för Migrationsverket. Det är på många sätt ett väldigt märkligt argument, inte minst då en av förslagets största förtjänster är att minimera administration och insatser från olika myndigheter. I stället för att papperslösas ärenden bedöms enskilt resulterar en flyktingamnesti i att alla som lever illegalt i Sverige ges uppehållstillstånd, förslagsvis i klump.

Grön ungdom och miljöpartister i hela Sverige vill se en förändring. Vi vill att papperslösa ska få ett värdigt liv, att barn får återförenas med sina föräldrar och att krigets flyktingar får ett nytt liv i trygghet. Men mest av allt vill vi se hur Sverige återigen blir ett föredöme för resten av Europa. För att det ska vara möjligt vill vi att ombuden på Miljöpartiets kongress röstar ja till motionen om en flyktingamnesti.

Jonatan Rundqvist, Grön ungdom

Mona Hagi, ordförande Miljöpartiet Borås

Derya Tumayer, ordförande Miljöpartiet Göteborg

Johan Andersson, ordförande Miljöpartiet Arvika

Niclas Persson, kommunalråd Örebro

Tom Andersson, kommunalråd Borås

Sandra Fogelberg, Grön ungdom migrationspolitisk talesperson

Alice Josephson, Språkrör Grön ungdom Uppsala

Alma Tallborn, Språkrör Grön ungdom Väst

Khaled Maana, Grön ungdom Helsinborg & tidigare papperslös

Hanna Bernholdsson, Gruppledare miljöpartiet Borås

Max Troendlé, distriktordförande Miljöpartiet Kalmar

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro