ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför bråkar Japan och Sydkorea just nu

Hugo Ewald · 10 Jan 2017
Uppdaterad 12 Jan 2017
En staty har lett till ett bråk länderna emellan.

En staty har lett till ett bråk länderna emellan. Foto: AP/TT/Metro


En enkel staty utanför ett konsulat ledde under fredagen till att Japan kallade hem sin ambassadör från Sydkorea. Nu har diskussionen om koreanska sexslavar som plågat relationerna länderna emellan sedan andra världskriget åter igen väckts. Det här behöver du veta.

klar

Artikellänk är kopierad

Okej, så ännu ett bråk mellan två länder. Vad är det nu som har hänt, i en mening?

I grunden kan man säga att en staty utanför Japans konsulat i den sydkoreanska staden Busan lett till en reaktion från Japan, som valt att kalla hem sin ambassadör.

En staty? Hur såg den ut?

Som AFP skriver är bronsmonumentet som ställts utanför konsulatet en avbildning av en kvinna i traditionella koreanska kläder som sitter i en stol.

Varför blev Japan upprörda över statyn?

Statyn är ett minnesmärke över de koreanska kvinnor som under andra världskriget utnyttjades som sexslavar av Japans armé.

Och det är alltså en känslig fråga för länderna?

Ja, väldigt. Sedan andra världskriget har diskussionen om så kallade tröstekvinnor varit mycket infekterad.

Under andra världskriget kidnappade den japanska armén så många som hundratusentals kvinnor från bland annat Sydkorea, Kina och Filippinerna som tvingades att bli sexslavar i japanska militärbordeller. Ungefär 80 procent av kvinnorna, så många som upp till 200 000, var koreaner. Kvinnorna kidnappades i regel, men i vissa fall lockades de från sina hem med löften om att arbeta i militären.

Den japanska arméns bordeller fanns i bland annat Japan, Kina, Filippinerna, Indonesien, Malaya, Thailand, Burma, Nya Guinea, Hong Kong, Macao och dåvarande Franska Indokina.

Hur har frågan påverkat relationerna mellan Japan och Sydkorea?

Frågan är minst sagt känslig. Varje onsdag demonstrerar forna sexslavar, religiösa grupper och kvinnogrupper utanför japans ambassad. Det har de gjort sedan 1992. 2011 placerades en staty utanför Japans ambassad, en staty som efter år av förhandlingar togs bort 2015.

Vad har hänt i frågan under den senaste tiden?

2015 kom de två länderna överens om att frågan om trösteflickor var ”slutgiltigt avslutad” om Japan kompenserade offren med en fond och dessutom bad om ursäkt. Avtalet var och är dock kontroversiellt. Som Japan-baserade The Diplomatskriver anser kritiker på högerkanten i Japan att avtalet var onödigt och många kritiker i Sydkorea anser att landets president Park Geun-hye sålt ut landets ära.

Så vad händer nu?

Båda länderna menar att ett avslut på frågan är önskvärt och att kampen för detta kommer att fortgå. Men Japans starka reaktion mot statyn tolkas av många som att Japan inte anser att Sydkorea fullföljer sin del av avtalet. Samtidigt visar en ny opinionsundersökning att en majoritet, 59 procent, av Sydkoreanerna är mot avtalet. Bara drygt 25 procent vill behålla det.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro