ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför domnar dina kroppsdelar bort – och så vet du om det är farligt

annie li eriksson · 28 Sep 2016
Uppdaterad 23 Jan 2019

Du sitter på jobbet med korslagda ben. Efter en stund blir foten tung som sand och domnar bort. Du skakar på den och känner hur det sticker i hela foten. Neurologen Claes Martin förklarar vad som händer när en kroppsdel somnar.

klar

Artikellänk är kopierad

– Trycker det mot en nerv under en längre tid slutar den fungera. Ändrar du kroppsläge börjar det sticka i foten och då kommer nervfunktionen tillbaka, förklarar neurologen Claes Martin på Danderyds sjukhus.

När en nerv kommer i kläm på grund av till exempel korslagda ben kan man förlora både känsel och rörelseförmåga. Nerven blir tillfälligt satt ur funktion och kan inte längre leda impulser. Efter att man bytt position och lättat på trycket mot nerven får man successivt tillbaka känsel och rörelseförmåga inom loppet av några minuter.

► LÄS MER: Experterna tipsar: Det här ska du göra när du får ont i ryggen 

För de flesta somnar en kroppsdel när man sitter eller sover på ett visst sätt som gör att en nerv hamnar i kläm. Oftast är det inte farligt utan går över så fort man ändrar position och rör på foten eller armen som domnat bort.

Men är man inte uppmärksam och trycker länge på nerven kan det leda till allvarligare konsekvenser, enligt neurologen. 

– Det kan bli farligt om nerven får en tryckskada vilket händer när man sover tungt, ofta i kombination med droger, alkohol eller sömntabletter, förklarar Claes Martin.

I vanliga fall vaknar man om foten eller armen har domnat av eller så ändrar man position omedvetet i sömnen. Har man däremot festat en hel natt och druckit alkohol, finns det en risk att man inte ändrar läge i sömnen vilket kan leda till bestående skador och förlamning.

► LÄS MER: Experterna så ligger du i sängen för att sova bäst

– Man kan få dropphand som det kallas, som är en vanlig tryckskada där handen hänger ner, man kan inte lyfta handleden eller sträcka på fingrarna, berättar han.

Enligt Claes Martin läker det i stort sett alltid ut, men det kan ta flera månader då nerven långsamt växer ut igen.

– Nerverna i kroppen har god läkningsförmåga, det brukar ta mellan en till tre månader tills det är bra igen.

klar

Artikellänk är kopierad

annie li eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro