ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför drömmer du mardrömmar

Alva Forsberg Fierro · 10 Feb 2016
Uppdaterad 10 Maj 2017

Foto: Alarmy


Brukar du ofta drömma otäcka drömmar och undrar var de kommer ifrån? Här är forskarnas förklaringar.

klar

Artikellänk är kopierad

Under den så kallade drömsömnen som också kallas för REM-sömn sker de flesta av våra drömmar. Då rör sig våra ögon väldigt snabbt fram och tillbaka under ögonlocken. Drömmar med negativa inslag är vanligare än positiva drömmar, visar forskningen.

– Mardrömmar är egentligen en normal företeelse vilka som ett återkommande besvär drabbar mellan 1-10 procent av befolkningen, säger Adrian Parker, professor i psykologi vid Göteborgs universitet till Forskning.

►LÄS MER: Här är nio vanliga drömmar – och vad de betyder

Enligt honom spelar genetiska skillnader när det gäller psykofysiologiska faktorer roll för hur ofta och intensiva dina drömmar blir.

– Människor som inte tål att se blod eller skräckfilmer har svaga gränser och är mera benägna att få mardrömmar än de som verkar orubbliga. Det finns även andra egenskaper som samspelar, till exempel fantasiförmåga och dissociation, vilken betyder att minnet och identiteten tillfälligt rubbas av en viss händelse. Allt detta tyder på att det finns en kontinuitet mellan det vakna livet och upplevelser under sömnen – åtminstone för vissa människor, säger han.

Mardrömmar kan också ha en medicinsk förklaring. Enligt en studie vid universitetet i Swansea 2011 kan mardrömmar bero på sömnapné – små andningsuppehåll som minskar transporten av syre till hjärnan. Försökspersoner med allvarligare symptom av sömnapné upplevde även värre mardrömmar.

I en svensk studie kom man fram till att äldre personer med oregelbundna hjärtslag och krampaktiga bröstsmärtor även hade fler mardrömmar och sämre sömn. Men även evolutionen kan förklara varför vi har mardömmar.

►LÄS MER: Debatt: Säg åt barn att släppa orealistiska drömmar

Enligt Antti Revonsuo, professor I kognitiv neuroveteskap, är en mardröm en form av överlevnadsträning.

– Mardrömmar burkar vanligtvis simulera farliga eller livshotande situationer där vi antingen försvarar oss eller flyr. Denna typ av simulering var avgörande under människans evolution och hjälpte våra förfäder att känna igen hot för att snabbt kunna fly eller försvara sig, säger han till Forskning.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro