ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Därför exploderar batteriet i nya supermobilen från Samsung

Aron Andersson · 4 Sep 2016
Uppdaterad 27 Okt 2016
I en Youtube-video visar en köpare hur hans nyinskaffade Samsung Galaxy Note 7 har brunnit sönder bara efter några dagar.

I en Youtube-video visar en köpare hur hans nyinskaffade Samsung Galaxy Note 7 har brunnit sönder bara efter några dagar. Foto: Youtube


Galaxy Note-serien är en av storsäljarna från Samsung. Men nu har den senaste modellen återkallats, på grund av explosionsrisk.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter 35 konstaterade fall av batteriproblem har Samsung valt att återkalla flaggskeppsmobilen Galaxy Note 7.

► LÄS MER: Sprängd Iphone ”helt normalt” enligt Apples kundtjänst

35 kan låta lite, särskilt med tanke på att 2,5 miljoner enheter har producerats. Men normalt sett fallerar ungefär ett av tio miljoner batterier, skriver Forbes. De som har köpt Galaxy Note 7 kommer därför att ersättas med en ny mobil.

– Batteriproblem är extremt ovanligt, säger Donal Finegan, kemiingenjör vid University College London, till Forbes.

– Trots att det är exceptionellt ovanligt så skapar alla tänkbara fel mycket uppmärksamhet i media och kan därför påverka ryktet för en produkt som förlitar sig på batteriet.

► LÄS MER: Hoverboard på laddning började brinna

​Donal Finegan studerar varför batterier slutar fungera och just litiumjonbatterier, som används i mobiltelefoner, har en extra hög överhettningsrisk.

– De är så energitäta, de innehåller så mycket kraft och elektricitet, att de kan brinna på ett synnerligen katastrofalt sätt.

Själva överhettningen kan ske på olika sätt, genom att mobilen befinner sig på en varm plats, genom att en annan komponent i mobilen överför värme till batteriet, eller genom att själva batteriet helt enkelt blir för varmt, vilket är fallet med Note 7.

► LÄS MER: Benjamins Iphoneladdare började brinna: ”Otroligt läskigt”

Om systemet som övervakar batteriets uppladdning är trasigt och inte sätter stopp för uppladdningen så kan batteriet överladdas och därmed överhettas.

– Batteriet fortsätter laddas och kan bli ännu mer instabilt och till slut bara börja brinna, utan någon yttre påverkan, säger Donal Finegan.

Mobilbatterier ska dessutom helst vara rektangulära och platta, för att mobilen ska kunna designas så tunn som möjligt. Men dessa batterier är mindre säkra, enligt Donal Finegans forskning. Runda batterier har nämligen ofta en extra säkerhetsanordning i mitten, som gör att batteriets elektroder inte kan kollapsa lika lätt.

► LÄS MER: Hans Galaxy S4 brände sönder både laddare och kudde

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro