ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför får 17-åringen långt fängelsestraff

Evelina Olsson · 29 Jan 2013
Uppdaterad 30 Jan 2013
Marias 17-åriga lillebror dömdes i går till åtta års fängelse för det uppmärksammade hedersmordet i Landskrona.  Lunds tingsrätt tar bland annat fasta på det oerhörda lidande Maria utsattes för.  

Marias 17-åriga lillebror dömdes i går till åtta års fängelse för det uppmärksammade hedersmordet i Landskrona.  Lunds tingsrätt tar bland annat fasta på det oerhörda lidande Maria utsattes för.   Foto: Björn Lindgren / SCANPIX


Brodern mördade Maria med 107 knivhugg. Nu döms han till åtta års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria mördades besinningslöst av sin egen lillebror dagen efter sin 19-årsdag. Nu döms brodern, som var 16 år när brottet begicks, till åtta års fängelse.

Det hårda straffet motveras bland annat av att det inte finns några som helst förmildrande omständigheter kring dådet. Tingsrätten tar också fasta på det oerhörda lidande och dödsångest som Maria utsatts för under angreppet som skedde i hennes lägenhet och som pågick i flera minuter.

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz, som företrädde Marias halvsyster, är mycket nöjd med utgången.

– Vi är extra nöjda med att rätten skriver att motivet varit att återuppta familjens heder, säger hon.

Av det rättsmedicinska utlåtandet framgår det att flera av de 107 knivhugg som brodern åsamkat sin syster varit dödande. Som tillhygge användes två köksknivar och Marias frisörsax. 

17-åringen, som hela tiden nekat till brott, hävdade att mordet utförts av en ensam maskerad man. Rätten finner inget som helst stöd för det utan går helt på åklagaren linje.

”Inte sällan väljer man att använda en yngre gärningsman för att straffet ska bli kortare. Visserligen får personen som utför gärningen hög status inom gruppen, men det betyder inte att personen utåt gentemot samhället väljer att erkänna gärningen”, säger Kickis Åhre Elgemo, rikskriminalpolisens expert på hedersrelaterat förtryck, i förhör. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro