ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför får de inte fota sina barn i luciatåget

Ellen Wennerström · 13 Dec 2013
Uppdaterad 13 Dec 2013

Föräldrar som har barn på förskolan får inte fota sina barn på årets luciatåg. Orsaken är rädslan för att foton ska spridas på nätet.

klar

Artikellänk är kopierad

Freja Arve, 4, Elvis Westerlund, 4, Filippa Hammarsten, 4, Moa Olsson, 5, Minna Olsson, 3 och Elvis Lundhquist, 3, från förskolan Pingvinen i Nacka önskar glad lucia till alla Metros läsare.
Freja Arve, 4, Elvis Westerlund, 4, Filippa Hammarsten, 4, Moa Olsson, 5, Minna Olsson, 3 och Elvis Lundhquist, 3, från förskolan Pingvinen i Nacka önskar glad lucia till alla Metros läsare.Foto: Lotta Bergseth

Vem vill inte föreviga sitt barn som lussar på förskolan? Luleå kommun vill nu förbjuda föräldrar att fota sina barn. Bakgrunden är att förskolan vill skydda barnens integritet och en förskolechef påpekar att det finns barn med skyddad identitet. Beslutet är mer en vädjan till föräldrarna än ett förbud, så om någon struntar i bestämmelsen skulle det inte bli några påföljder. 

På en förskola i Luleå har man löst problemet genom att låta personal sköta fotograferingen som föräldrar sedan får ta del av, fast då endast bilder av sitt eget barn.

Andra fall har uppmärksammats om hur skolor väljer att ha sina traditioner, men det är inget som skolverket lägger sig i.

– Det är en vanlig missuppfattning att sådana här saker skulle vara reglerade i skollagen, det finns inget som säger om man inte får vara utklädd till tomte eller ”Star wars”-gubbe. Det är upp till varje enskild skola, säger Per Andersson, pressekreterare på Skolverket.

Om ett barn känner sig kränkt eller om man anser att skolan bryter mot skollagen, kan man vända sig till Skolinspektionen. 

Enligt Sofia Wirlee, jurist på Skolinspektionens rättsenhet, har de så vitt hon vet inte fått in några anmälningar som berör specifikt traditionella firande såsom lucia.

– Inga fall som jag känner till om just luciakläder, jag tror att man löser det ute på skolorna. Men det bygger på anmälningsärenden, det finns ju alltid ett mörkertal. Och att förbjuda fotografering har ju inget att göra med själva luciafirandet, säger hon. 

LÄS MER:

Här kan du se luciatåg i dag

Rektor lättar på tomteförbud

Protester mot inträde till luciatåg

klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro