ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför får du inte fota luciatåget

Tobias Österberg/TT · 12 Dec 2014
Uppdaterad 12 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Titta gärna — men fotografera inte förskolans luciatåg.  Det är policyn som gäller i allt fler kommuner runtom i landet.

Luciatåg på landets förskolor är också en högtidsstund för alla föräldrar. I flera kommuner tas samtidigt beslut om att stoppa eller reglera fotograferingen. Förklaringen är enkel. Barn med skyddad identitet ska inte behöva riskera att komma med på bilder som publiceras bland annat på sociala medier.

Uddevalla kommun till exempel har i år tagit beslut om allmänt fotoförbud. Detsamma gäller Borås kommun där man skickat ut information till föräldrarna: "Endast personalen fotograferar den dagliga verksamheten".

Till föräldrar i Örnsköldsvik gick redan inför förra årets firandet ut ett brev där man hänvisade till personuppgiftslagen, PUL.

- Vi fick väldigt lite negativa reaktioner. Många föräldrar tyckte det var en bra väckarklocka, säger förskolechefen Lena Gidlund och fortsätter:

- Vi införde det här för att vi hade barn som var under extrema förhållanden och där man inte på något vis fick röja deras identitet.

Inför årets luciafirande gäller nu följande i Örnsköldsvik:

- Det är ett allmänt fotoförbud och föräldrarna får inte fotografera hursomhelst. Däremot kan de få ta bilder efter en dialog med personalen, säger Lena Gidlund.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Österberg/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro