ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför får du kramp och sendrag – och så blir du av med det

Johan Wikén · 9 Jul 2016
Uppdaterad 5 Jul 2019
Att massera vadmuskeln innan sömn kan motverka kramper.

Att massera vadmuskeln innan sömn kan motverka kramper. Foto: PhotoAlto/Alamy


Får du kramp i benet eller vaden på natten eller när du tränar? Det här kan du göra för att bli av med sendragen. Du kan vara lugn – det är inte farligt, enligt läkaren Fredrik Settergren.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är fortfarande inte helt klarlagt varför man får kramper i musklerna– eller sendrag som det kallas när det uppkommer i vaden eller foten.

– Det mest sannolika är väl att man får syrebrist, för lite blod, till muskeln. Ofta för att man har pressat sig för hårt. De flesta känner ju igen att det kommer i samband med att man har ansträngt eller tröttat ut muskeln, säger Fredrik Settergren, distriktsläkare på Samarithemmets vårdcentral i Uppsala.

LÄS MER
Knepen för att komma igång med löpningen – undvik skador och få bäst effekt

För honom som husläkare handlar de flesta fallen om äldre personer som lider av nattliga kramper.

– Det kan vara plågsamt och man vaknar flera gånger per natt. Det kan hända alla. Men vi tittar alltid om man står på något läkemedel, vätskedrivande läkemedel är en sådan sak som kan påverka det.

För de som har problem under nätterna kan det vara lindrande att stretcha och masserar vadmusklerna på kvällarna för att öka genomblödningen.

– En del som får nattliga kramper vittnar om att ett par varma strumpor när de sover kan lindra kramperna.

LÄS MER
Extremvärme och löpträning – det här ska du tänka på

Vid en sökning på sendrag får man upp en rad olika huskurer som ska motverka muskelkramper. Ett vanligt tips är att det orsakas av saltbrist och att man därför ska få i sig just salt.

– En del upplever att det fungerar, men det finns inget vetenskapligt stöd för det. Det är många som får sendrag och kramp utan att ha saltbrist, säger Fredrik Settergren.

Finns det något sätt att motverka kramper?

– Massera, röra på sig och hålla igång är bra för alla. Blir det ett stort problem som stör nattsömnen kan man absolut prata med sin husläkare.

Är det farligt?

– Det blir ingen skada i muskeln och det är inte farligt på något sätt, säger läkaren Fredrik Settergren.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro